[ X ]
Marin Ciobanu, administrator al ZEL „Bălți”: În 12 ani de activitate am atras 81 de rezidenți, care au generat peste 10 000 locuri de muncă!
24 Martie

Zona Economică Liberă „Bălți” (ZEL „Bălți”) a marcat, la 23 martie 2022, 12 ani de la fondare. În acești ani, aici au fost create peste 10 mii de locuri de muncă, iar în 2020 ZEL a asigurat circa 33% din producția industrială a țării și aproape 15% din exporturile totale. Despre rezultatele acesteia s-a discutat în cadrul Clubului Presei Economice.

Administratorul ZEL „Bălți”, Marin Ciobanu a spus că, ZEL „Bălți” poate fi considerată un punct de referință și pentru alte structuri similare, prin prisma modului în care a reușit să-și îndeplinească misiunea pentru care a fost creată. La moment aici activează 81 de rezidenți, în 19 subzone, amplasate pe întreg teritoriul țării, care au generat peste 10 000 locuri de muncă și investiții de peste 250 mln. de dolari.

„Actualmente, ZEL „Bălți” deține peste jumătate din toate investițiile realizate în ZEL-urile din Moldova și circa 2/3 din producția industrială și locurile de muncă create în cadrul acestora. În anul 2020, ZEL „Bălți” a asigurat circa 33% din producția industrială a țării și aproape 15% din exporturile totale. Pe parcursul anului 2021, rezidenții au achitat fondul de salarizare în sumă de peste 1 miliard 18 mil.lei, impozite și taxe în bugetul național – 481,3 mil. lei și achiziții de la companii autohtone de peste 465 mil. lei. Valoarea producției industriale generate de aceste companii s-a cifrat la 7 miliarde 956 mil lei”, a precizat Marin Ciobanu.

Administratorul a menționat că, ZEL „Bălți” s-a implicat în proiecte fundamentale pentru economia R. Moldova și pentru mediul de afaceri local, contribuind la înființarea unor importante instituții și asociații profesionale și oferind consultanță și asistență companiilor autohtone, dar și colaborează intens cu instituțiile statului, fiind un constant susținător al inovațiilor în toate domeniile de activitate.

Astfel, a fost fondată Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP), a susținut crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Bălți, Parcul de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie din Chișinău, implementarea primului concept de cluster automotiv din Moldova – Moldova Automotive Cluster, Platforma Industrială Automotive (PIA). Programul de dezvoltare pentru furnizorii locali (PDFL). O altă inițiativă materializată datorită ZELB constituie un suport pentru furnizorii locali în vederea sporirii competitivității, îmbunătățirii standardelor organizaționale, operaționale, de calitate ale furnizorilor locali; este menit, de asemenea, să încurajeze parteneriatele și legăturile/dialogul de afaceri între furnizorii locali și CMN. Strategia de Dezvoltare a Industriei 2019-2030, proiect elaborat de APIP, la comanda Ministerului Economiei și susținut financiar de Agenţia Germană pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională GIZ, vine să umple un gol la capitolul ce ține de operabilitatea unui document unic de politici privind dezvoltarea industrială a țării. Strategia de

Cel mai recent proiect, elaborat de ZEL „Bălți”, este „Centrul de Instruire Inter-Companii” (TechZone), care a fost propus în scopul de instruire profesională complementară a angajaților din sectorul industriei prelucrătoare a Republicii Moldova și suport pentru întreprinderile mici și mijlocii, în ceea ce privește întreținerea atelierelor și parcurilor de mașini necesare în procesul de instruire a elevilor din învățământul dual, a mai spus Ciobanu.

Unul dintre autorii ideii de creare a ZEL „Bălți” a fost și deputatul din Bundestagul german, Manfred Grund. Oficialul a avut o intervenție online, în cadrul căreia a felicitat echipa pentru rezultatele obținute.

„Cu mai mulți ani în urmă am avut ocazia să-mi aduc contribuția la formarea ZEL „Bălți”, am promovat această idee. Cel mai mult a contribuit dl. Marin Ciobanu și îl felicit pentru angajament, puterea de a se impune și pentru tot ce a obținut”, a spus deputatul.

Manfred Grund a precizat că ZEL „Bălți” e un exemplu în planul atragerii investițiilor.

„ZEL „Bălți” este ca un far economic, unul dintre puținele din Europa de Est de așa nivel și ne bucurăm că aici activează companii germane și austriece. Știu că în acești 12 ani de existență au fost investite circa 250 milioane dolari, o cifră mare chiar și pentru Germania. Astfel de exemple ca ZEL demonstrează că are sens de investit în R. Moldova”, a spus Grund.

Oficialul a specificat că, ZEL „Bălți” este atractivă pentru locația bună, forță de muncă, specialiști buni și aspecte sociale, cum este alimentația, asistență medicală angajaților, bine puse la punct.

E de menționat că, Manfred Grund a deținut timp de 17 ani funcția de referent parlamentar pentru Moldova în Bundestagul German, el fiind un promotor activ al țării noastre în plan economic, investițional, politic.

Doina Buruiană

 

Inapoi la arhiva noutaților