[ X ]
[ X ]
[ X ]
Marian Lupu în vizită oficială la APCE. Coraportorii pentru R. Moldova și-au exprimat unele îngrijorări
1 Octombrie

Marian Lupu, președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a întreprins o vizită oficială la sediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la invitația coraportorilor pentru Republica Moldova ai Comisiei de monitorizare APCE, Maryvonne Blondin și Egidijus Vareikis, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, vizita a avut loc în perioada 30 septembrie – 1 octombrie curent, la Strasbourg, Franța.

Președintele CCRM a informat coraportorii despre evoluțiile în cadrul dezvoltării instituționale a Curții de Conturi a Republicii Moldova. Subiectul central al discuțiilor a fost importanța asigurării independenței instituției supreme de audit (ISA) din țară, în conformitate cu standardele internaționale de profil și tentativele recente de subminare și limitare a acestui aspect vital pentru buna funcționare a Curții de Conturi.

Coraportorii APCE și-au exprimat îngrijorarea privind încercările din partea unor deputați parlamentari de a submina, prin inițiative legislative de modificare a legii organice a ISA, independența financiară, operațională și funcțională a Curții de Conturi. De asemenea, înalții oficiali europeni au informat că vor monitoriza evoluția evenimentelor în acest domeniu, pentru a susține procesul de consolidare a Curții de Conturi și afirmare în calitate de ISA, care respectă standardele internaționale de profil și preia bunele practici europene în activitatea sa.

La întrevederile oficiale au participat, de asemenea Josette Durieu, ex-raportor pentru Republica Moldova și Florent Parmentier, doctor în științe politice, coautori ai cărții ”La Moldavie a la croisee des mondes”, prezentată pe 30 septembrie în cadrul unei ceremonii oficiale la sediul APCE.

Menționăm că, coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin au vizitat în luna iulie curent Republica Moldova, pentru a discuta despre evoluțiile politice și funcționarea instituțiilor democratice în țară.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților