[ X ]
Marian Lupu explică cum a activat CCRM în perioada pandemică
18 Ianuarie

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, spune că angajații instituției au învățat să iasă din zona de confort, să utilizeze tehnologiile moderne și să evolueze repede pentru ca pandemia de COVID-19 să nu lase amprentă pe activitatea CCRM, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru tribuna.md, Marian Lupu a spus că provocările asociate cu pandemia de COVID-19 au încurajat Curtea de Conturi să răspundă prompt riscurilor emergente privind modificările survenite în mediul de audit și în cadrul entităților din aria sa de cuprindere.

„Managementul corespunzător, inclusiv prin transferarea muncii în regim „de la distanță”, precum și prin implementarea tehnologiilor digitale, dotarea echipelor de audit cu tehnică de calcul mobilă, asigurarea accesului online la toate fișierele și documentele de lucru necesare au permis CCRM să realizeze în termen și la un nivel înalt de calitate toate activitățile de audit planificate. Am depus eforturi pentru a asigura protecția sănătății angajaților instituției, la moment circa 85% din corpul de auditori fiind imunizați”, spune Marian Lupu.

Președintele CCRM afirmă că auditurile realizate de către Curtea de Conturi au evidențiat problemele, neconformitățile și dificultățile cu care s-au confruntat entitățile publice în perioada pandemică la gestionarea sistemului public și combaterea efectelor de virusul COVID-19, cauzate în mare parte de: lipsa practicilor în gestionarea situațiilor de urgență, ambiguitățile cadrului normativ, comunicarea intersectorială fragmentată a părților implicate, responsabilitatea scăzută a managementului decizional, precum și insuficiența măsurilor de monitorizare și supraveghere a realizării acțiunilor instituite.

„Un aspect important auditat de CCRM se referă la achizițiile publice aferente gestionării pandemiei COVID-19, care au fost destinate, preponderent, pentru procurarea bunuri necesare prevenirii și combaterii infecției, achiziționate în baza contractelor de achiziții publice de valoare mică. În context, toate deficiențele aferente achizițiilor de valoare mică s-au răsfrânt și asupra achizițiilor realizate în contextul combaterii pandemiei COVID-19, mai mult ca atât, facilitățile acordate, cum ar fi simplificarea condițiilor de contractare, contribuind la accentuarea netransparenței și diminuând concurența loială”,mai spune Marian Lupu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților