[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mari probleme cu peștele congelat importat! Ce a dispus Premierul
10 Octombrie

Premierul Maia Sandu a anunțat că, la indicația sa, Corpul de Control a inițiat, în colaborare cu Poliția, o serie de verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, care este laboratorul specializat de verificare, inclusiv a peștelui, transmite CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, Maia Sandu a menționat că, în rezultatul acestor verificări, s-a descoperit că în perioada 20 august – 4 octombrie, din 124 de loturi de pește congelat importat în RM, 73 au avut rezultate negative la laborator.

„În special, este vorba de pește infestat, pește cu paraziți. În contradicție cu prevederile legale, laboratorul nu a informat ANSA despre neregulile depistate. Astfel, încă toate loturile primeau certificatele veterinar și dreptul de a importa și comercializa peștele neconform pe piața noastră. S-a produs o încălcare flagrantă a legislației în vigoare. Din informațiile prezentate Corpului de Control, de regulă este vorba de pește ieftin, loturile de pește cu paraziți nu ajung pe rafturile magazinelor, dar ajung la piață și s-ar putea să ajungă în instituții publice. În mod procedural, în posturile vamale de frontieră, sunt prelevate probe din loturile din produsele importate. După sigilare, acestea ajung la laborator pentru efectuarea analizelor. Angajații laboratorului, efectuează analizele şi conform normelor trebuie să introducă datele în Sistemul Informațional de Management al Laboratoarelor (LIMS) cu specificarea expresă a conformităţii sau neconformităţii produsului. Aceasta de fapt nu se întâmplă. Mai mult decît atât, rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA. După efectuarea analizelor datele trebuiau să fie accesibile responsabililor de la ANSA. În cazul în care probele de laborator sunt neconforme, ANSA ar trebui să întreprindă măsuri de rigoare, care includ și nimicirea loturilor. Nici aceasta nu se întâmplă de fapt, iar certificatul sanitar-veterinar este emis de inspectorul teritorial al ANSA”, a precizat Premierul.

„Solicit de la ANSA să inițieze imediat o anchetă de serviciu, cu suspendarea responsabililor, atât din agenție, cât și a managementului laboratorului. MECC, MJ și MS să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă a loturilor de pește achiziționate în ultima perioadă. Poliția și angajații ANSA care au un pic de responsabilitate să efectueze controale în piețe și în locurile de vânzare a peștelui de import pentru a preveni comercializare peștelui infectat. Solicit lista companiilor implicate în această schemă și introducerea lor în lista de interdicție a Agenții de Achiziții publice. Am dat indicație să fiu informată săptămânal despre acest caz, ca să nu fie mușamalizat”, a mai spus Sandu.

Potrivit Premierului, a fost deschisă o cauză penală.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților