[ X ]
Marea Britanie acordă asistență financiară pentru dezvoltarea capacităților de export ale antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului
16 Iunie

Marea Britanie investește 1 milion 320 mii de dolari SUA pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului și sporirea competitivității lor în vederea stimulării și promovării exporturilor. Asistența financiară va fi valorificată până la sfârșitul anului 2023 în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), care este implementat din 2019 de PNUD, cu sprijinul financiar al Suediei, transmite CURENTUL.

Un memorandum de colaborare, care prevede participarea Marii Britanii la proiectul AdTrade cu asistență financiară adițională, a fost semnat astăzi la Chișinău de reprezentanții PNUD, Ambasadei Suediei și Ambasadei Marii Britanii.

Steven Mark Fisher, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, a menționat: „Comerțul liber, dinamic și transparent este un adevărat promotor al dezvoltării economice. Acesta creează mijloace de trai, generează locuri de muncă, asigură prosperitate. Acest proiect încurajează cooperarea între actorii sectorului privat de pe cele două maluri ale râului Nistru și oferă ajutor în sporirea comerțului cu Europa – inclusiv Marea Britanie. Exporturile spre Europa din Republica Moldova – inclusiv din regiunea transnistreană a țării – cresc în mod constant – atât în termeni absoluți, cât și drept proporție din volumul total al exporturilor din țară. Prin familiarizarea unui număr din ce în ce mai mare de ÎMM-uri cu oportunitățile de export spre vest, acest proiect lucrează cu catalizatorul dezvoltării economice al țării”.

Până în prezent, peste 600 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de asistența proiectului AdTrade oferită cu sprijinul financiar al Suediei. Dintre acestea, 26 de companii exportatoare și-au îmbunătățit competitivitatea prin adoptarea inovațiilor tehnologice și sporirea capacităților pentru extinderea tranzacțiilor în străinătate.

De asemenea, cu ajutorul proiectului AdTrade au fost lansate 21 de companii micro și mici, dintre care 14 companii conduse de femei și trei companii administrate de migranți reîntorși în țară. Aceste companii au beneficiat de un program complex de sprijin, inclusiv de asistență financiară pentru achiziționarea echipamentelor de producere, mentorat și coaching pentru faza inițială a afacerii.

Pe parcursul implementării proiectului AdTrade, cu asistența financiară a Suediei, au fost create 70 de locuri de muncă, în special pentru persoanele din grupurile social-vulnerabile, iar peste 1370 de locuri de muncă au fost menținute în contextul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19.

În cadrul Moldova Trade Forum 2021, organizat de proiectul AdTrade cu suportul financiar al Suediei, producătorii de pe ambele maluri ale Nistrului au semnat 13 contracte de export cu partenerii din străinătate.

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a declarat: ”În ultimii doi ani, un număr mare de companii au beneficiat de asistență în cadrul proiectului pentru a ajunge pe noi piețe externe și pentru a găsi noi parteneri. Au fost inițiate și susținute companii noi, ținând cont de participarea femeilor, tinerilor și migranților reîntorși. În baza susținerii oferite, au fost create și menținute locuri de muncă, fiind un suport valoros în contextul pandemiei. La sigur că sunt mai multe inițiative de implementat în următorii ani pentru susținerea mediului de afaceri pe ambele maluri ale râului Nistru și promovarea exporturilor în noul format al asistenței financiare oferite de Suedia și Marea Britanie sub egida proiectului PNUD AdTrade”.

Pe parcursul a doi ani de activitate, în cadrul proiectului AdTrade, peste 500 de reprezentanți ai 130 de companii și asociații de afaceri și-au îmbunătățit capacitățile pentru a beneficia de oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. De asemenea, au mai fost create trei parteneriate între asociațiile de afaceri de pe ambele maluri în vederea promovării intereselor lor, acordarea serviciilor de dezvoltare și susținere a companiilor de pe ambele maluri în vederea depășirii efectelor negative provocate de criza pandemică.

„Deschidem un capitol captivant din această colaborare tripartită. Suntem conștienți de impactul pandemiei și considerăm această criză drept o oportunitate pentru schimbări pozitive, reforme și dezvoltarea în continuare pentru a deveni mai buni și mai puternici. Oportunitățile emergente sunt în jurul nostru, de la digitalizarea și modernizarea companiilor spre noi implicări în conturarea noilor competențe și sistemului modern de învățământ, ecologizarea economiei, implementarea elementelor de bună guvernare, precum și implicarea cetățenilor și comunității de afaceri întru edificarea unui viitor mai bun”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentanta Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Asistența financiară oferită de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe ambele maluri ale Nistrului” (AdTrade) va contribui până la finele anului 2023 la crearea mai multor locuri de muncă, în special, pentru femei și persoane din grupuri social-vulnerabile, ceea ce va duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Inapoi la arhiva noutaților