[ X ]
[ X ]
[ X ]
Marcel Răducan: Comunicarea și cooperarea pe care am avut-o pe plan internațional în 2020 a fost una fără precedent
1 Ianuarie

Marcel Răducan, președintele Consiliului Concurenței, a fost premiat de TRIBUNA pentru profesionalismul de care a dat dovadă în 2020, reușind să asigure buna gestionare a activității Consiliului Concurenței. Cu această ocazie, Marcel Răducan ne-a spus cum a fost pentru el anul 2020.

„Desigur – unul cu provocări multiple și consecințe pe măsură. Mă refer la situația pandemică și ceea ce a rezultat, ținând cont de ultimele evoluții ale piețelor, în speță comerțul electronic și platformele digitale, remodelarea de la modelul economic clasic la cel virtual urmare a consecințelor pandemiei de COVID-19. În această situație responsabilitatea autorității de concurență a devenit una și mai mare. Consiliul Concurenței în această perioadă de incertitudine economică și fluctuație a piețelor, în limitele competențelor instituționale, a depus toate eforturile pentru a-și exercita pe deplin rolul de supraveghere și asigurare a competitivității piețelor și a-și realiza pe deplin atribuțiile conferite prin lege, una dintre care e promovarea culturii concurențiale – realizată prin acțiuni de informare și avertizare a agenților economici cu privire la comportamentele concurențiale, în special pe timp de criză. Este necesar de a sublinia că mesajele erau formulate prin prisma consultării practicilor internaționale și recomandărilor înaintate de organizațiile internaționale, dar, totodată, conformate la realitățile legislației Republicii Moldova”, a declarat Răducan.

Totodată, el a menționat că, Consiliul Concurenței a monitorizat și studiat îndeaproape cele mai importante sectoare ale economiei naționale, urmărind evoluțiile structurale și funcționarea optimă a acestora asigurând ca agenții economici să acționeze independent pe piață, iar prețurile să fluctueze liber în cadrul mecanismelor de piață, fără ca să fie afectate de distorsiunile determinate de anumite comportamente anticoncurențiale. „Desigur am și sancționat practicile neconforme și vom sancționa în continuare nerespectarea prevederilor Legii Concurenței”, a precizat oficialul.

Pe de altă parte – Răducan a spus că, Consiliul a avut o motivare necondiționată de a evolua, aplicând soluțiile modern IT și nu doar. „Comunicarea și cooperarea pe care am avut-o pe plan internațional a fost una fără precedent, și nu doar pentru instituția pe care am onoarea să o conduc. Până la urmă, cauzele nobile ne unesc eforturile”, a conchis președintele Consiliului Concurenței.

Cristina Jicol

Inapoi la arhiva noutaților