La 20 mai curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la ședința instituțiilor sureme de audit (ISA) participante la auditul cooperativ cu tematica „Managementul deșeurilor din plastic” din cadrul Grupului de lucru EUROSAI pivind auditul mediului (WGEA), informează CURENTUL.
Evenimentul a fost organizat online de către Oficiul Suprem de Audit al Poloniei.
Ședința de lucru a întrunit reprezentanți ai ISA din Albania, Bulgaria, Ungaria, Malta, Moldova, Macedonia, Portugalia România, Serbia, Slovacia, Turcia, etc.
Scopul întrunirii online a fost prezentarea și discutarea obiectivului nr. 3 al misiunii de audit și anume: „Sunt monitorizate rezultatele măsurilor implementate privind tratarea deșeurilor de plastic și ce efecte s-au obținut în contextul obiectivelor stabilite în acest domeniu?”.
ISA, participante la auditul cooperativ, au identificat un șir de impedimente și probleme care țin de informațiile statistice incomplete pe care le dețin țările europene, lipsa de monitorizare a deșeurilor exportate și o conlucrare insuficientă între instituțiile de mediu la capitolul raportării datelor. Rata de reciclare a plasticului este joasă (30-35% față de 55-65% stabilite) și nu toate țările reușesc să-și atingă țintele stabilite în politicile sale.
Reprezentanta CCRM, Apostol Natalia, auditor principal, membru a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului, a făcut o prezentare, abordând mai multe aspecte vizavi de reciclarea plasticului, monitorizarea exportului de deșeuri din plastic, riscurile privind obiectivele de reciclare, etc.
Totodată, în prezentările sale, ISA au venit cu recomandări, care vor fi înaintate instituțiilor auditate. Acestea au menirea de a elimina cauzele ce generează deficiențele identificate și de a contribui la îmbunătățirea din partea organelor de mediu a raportării datelor privind deșeurile, inclusiv din plastic și oferirii unei imagini reale privind situația deșeurilor din plastic în Republica Moldova și a capacităților țării de a le recicla.
Cristina Pendea