[ X ]
Managementul datoriei de stat pentru 2021-2023: „Deficitul bugetului de stat va fi finanțat preponderent din surse externe”
18 Decembrie

Ministerul Finanțelor propune spre consultare publică Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2021-2023)”, transmite CURENTUL.

Pe termen mediu și lung, Republica Moldova va explora tot mai puține oportunități de finanțare în condiții concesionale și semiconcesionale, acestea urmând a fi înlocuite cu finanțarea la costuri de piață, respectiv mai înalte.

În cadrul prezentului Program a fost realizată o analiză cantitativă a trei strategii de finanțare bazate pe diferite scenarii de evoluție a condițiilor pieței locale și externe.

Luând în considerare prognoza indicatorilor macroeconomici, soldul (deficitul) bugetului de stat raportat la PIB va înregistra o tendință de diminuare în perioada 2021-2023 și va constitui în medie 4,7%, situându-se în intervalul (-6,3%) – (-3,5%) din PIB.

Ținând cont de estimările soldului (deficitului) bugetului de stat pentru perioada 2021-2023, precum și de spațiul fiscal existent al Republicii Moldova, necesitățile de finanțare pe termen mediu ale Guvernului vor fi acoperite, în cea mai mare parte, prin finanțarea netă din surse externe și interne, aceasta constituind unul din principalii factori care contribuie la majorarea soldului datoriei de stat în valori nominale.

Pe termen mediu, soldul (deficitul) bugetului de stat, va fi finanțat preponderent din surse externe. Această evoluție relevă în continuare necesitatea atragerii fondurilor externe și, implicit, respectarea condițiilor financiare și structurale de accesare a acestora.

În contextul efectelor pandemiei COVID-19 asupra economiei naționale, în perioada 2021-2023 se estimează că Guvernul va beneficia de intrări din împrumuturi de stat externe, din care în medie de 50,8% vor fi direcționate pentru susținerea bugetului, iar circa 49,2% – pentru finanțarea proiectelor investiționale.

În această perioadă, 0,1% din împrumuturile de stat externe vor fi acordate de creditorii bilaterali, iar 99,9% – de instituțiile multilaterale.

Structura pe creditori a intrărilor de surse de finanțare externă prognozate relevă cei mai importanți creditori pentru perioada 2021-2023:

1) Fondul Monetar Internațional – 32,7%;
2) Grupul Băncii Mondiale – 29,8%;
3) Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – 12,1%;
4) Banca Europeană de Investiții – 12,5%;
5) Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – 7,3%;
6) Uniunea Europeană – 4,1%;
7) Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă – 1,5%;
8)Agenția Japoneză de Cooperare Internațională – 0,1%.

Mai multe detalii vedeți mai jos:

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților