[ X ]
[ X ]
[ X ]
MAN s-a adresat la Curtea Constituțională: Modificările la Codul Educației au trei probleme grave
7 Septembrie

Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN) a depus o sesizare la Curtea Constituțională în vederea modificărilor în domeniul educației, informează CURENTUL. 

Potrivit lui Ion Ceban, președintele MAN, modificările la Codul Educației și normele speciale din Legea pentru modificarea Codului Educației au 3 probleme grave:

„1. Este încălcat principiul autonomiei locale. Constituția spune că autoritățile locale sunt libere de a decide treburile locale fără implicarea autorităților centrale. Ce avem noi aici – Ministerul Educației va decide cine va conduce direcții de învățământ la nivel local, Ministerul Educației va elabora regulament de concurs în locul autorităților locale, Ministerul Educației va emite acte administrative de concediere în locul autorităților locale.

2. Este încălcat dreptul la muncă. Oamenii care ocupă legal funcțiile sale sunt concediate printr-o procedură nouă introdusă. Șefii interimari vor fi numiți de Minister, adică de PAS și vor avea dreptul de a concedia și alte persoane.

3. Cum au fost adoptate aceste norme. În grabă, într-o zi, în ședința extraordinară. Consultat a fost proiectul inițial, nu și acest amendament. La 16 august depus, la 17 august votat. Nici un aviz, nici consultări publice. Deși sunt prevederi noi, care nu au fost nici ca concept în proiectul inițial.

Termenele stabilite – 45 zile pentru concedierea, de asemenea încalcă dreptul la muncă acestor persoane, și este evident că această grabă se datorează alegerilor locale”.

„Am cerut și suspendarea acestor prevederi până Curtea Constituțională se va expune, pentru a proteja oamenii care acum nu cunosc ce se va întâmpla cu ei și familiile lor. Dacă Curtea Constituțională va accepta argumentele noastre, atunci restabilirea drepturilor persoanelor concediate va fi dificilă, va trebui de efectuat mai multe proceduri legale, credem că corect și necesar este de a suspenda acțiunea normelor contestate pentru a evita consecințe grave”, a subliniat Ion Ceban.

Inapoi la arhiva noutaților