[ X ]
MAN cere Guvernului să revină la situația de până la 2013, când Guvernul întorcea Chișinăului 50% din veniturile locale
18 Ianuarie

„În contextul în care Guvernul provoacă intenționat pierderi financiare municipiului Chișinău”, Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a venit cu un proiect de lege ce vizează reforma finanțelor publice locale și restabilirea echității în distribuirea resurselor financiare către municipiul Chișinău, informează CURENTUL. 

„În prezent, Chișinăul transferă la bugetul de stat 23 de mlrd. de lei și doar doar 13% (2,8 mlrd) din această sumă revin la bugetul municipal, restul sunt cheltuite de Guvern în diferite scopuri. Noi propunem să se revină la situația de până la 2013, când Guvernul întorcea Chișinăului 50% din veniturile locale”, a declarat  deputatul Gaik Vartanean, membru al MAN.

De asemenea, proiectul de lege propune uniformizarea defalcărilor impozitelor pe venit ale persoanelor fizice și juridice pentru toate autoritățile publice locale din țară, consolidând astfel baza fiscală necesară activității acestora în contextul eforturilor de descentralizare.

„MAN consideră că este momentul oportun pentru consolidarea bazei financiare a autorităților publice locale și implementarea reformelor în domeniul descentralizării și consolidării autonomiei locale. Observăm o tendință clară de delegare a atribuțiilor către autoritățile publice locale din partea guvernului central, fără a le oferi acoperire financiară adecvată. Este esențial să restabilim echitatea și să garantăm că fiecare cetățean beneficiază de dezvoltare și servicii de calitate, indiferent de satul sau orașul în care locuiește”, a declarat deputatul Gaik Vartanean în cadrul conferinței de presă.

MAN invită celelalte formațiuni politice, societatea civilă și cetățenii să studieze și să susțină acest proiect de lege.

Amintim că, anterior, primarul capitalei, Ion Ceban, președintele MAN, a spus că va veni cu o petiție în adresa chișinăuienilor prin care va cere Parlamentului „să dea Chișinăului ceea ce e a Chișinăului”.

Inapoi la arhiva noutaților