[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mama – directoare, fiica – educatoare. ANI a constatat încălcarea regimului conflictului de interese
21 August

La mai puțin de un an de zile după ce a ocupat funcția de director interimar, și-a angajat fiica ca și educatoare în aceeași grădiniță. Așa a procedat o directoare a unei grădinițe din suburbia municipiului Chișinău, încălcând, în consecință, regimul juridic al conflictului de interese, transmite CURENTUL.

Autoritatea Națională de Integritate a constatat că, de la începutul anului curent, aceasta a semnat câteva acte în privința fiicei sale, printre care contractul individual de muncă și ordinul de angajare.

După inițierea controlului în privința directoarei, la 24 mai 2019, aceasta și-a suspendat fiica din funcția de educator, acțiune care la fel reprezintă încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.

Potrivit art.12, alin. (3,4) din Legea nr.133/2016 privind declararea averilor și intereselor personale, conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să rezolve o cerere/un demers, să emită un act administrativ, să încheie direct sau prin intermediul unei persoane terțe un act juridic, să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sunt apropiate,[…].

Prin urmare, în cazul apariției unui conflict de interese real, directoarea era obligată:

– să informeze şeful ierarhic sau organul ierarhic superior (primăria) imediat, dar numai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care se află;

– să nu emită actul administrativ și să nu încheie actul juridic până la soluționarea conflictului de interese.

În cadrul controlului, directoarea interimară a fost informată despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și despre drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. Aceasta și-a exprimat în scris punctul de vedere, în care a menționat că toate acțiunile sale au avut un caracter legal și că nu și-a favorizat cumva fiica.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în acest caz, care este pasibil de contestare în instanța de contencios administrativ, Autoritatea Națională de Integritatea sesiza primăria în vederea încetării raporturilor de muncă, cu decăderea din dreptul de a exercita funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților