Deputații au examinat și aprobat, în prima lectură, o inițiativă legislativă care prevede majorarea salariilor personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală cu 40% de la 1 iulie 2021, comparativ cu salariile de funcție existente până la l septembrie, transmite CURENTUL.
Proiectul de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021 a fost lansat de un grup de deputați ai Fracțiunii Partidului ȘOR și Platformei parlamentare ”Pentru Moldova”.
Documentul presupune alocarea resurselor financiare suplimentare pentru majorarea salariilor tuturor categoriilor de personal angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, inclusiv contabili, economiști și alte categorii de personal administrativ-gospodăresc care anterior au beneficiat de o creștere de 3%.
Cheltuielile necesare aferente majorărilor salariilor de funcții propuse în proiect se estimează pentru anul 2021 la circa 685 milioane de lei, de care vor beneficia circa 45 de mii de persoane.
Sub aspect financiar, cheltuielile necesare pentru punerea în aplicare a proiectului în cauză pot fi acoperite din contul soldurilor cumulative înregistrate la sfârșitul anului 2020 care au constituit 686,8 milioane lei și a acumulărilor mai mari înregistrate la partea de venituri a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru trimestrul I al anului în curs.
Tot astăzi, deputații au aprobat și inițiativa legislativă a unui grup de deputați din Fracțiunea PSRM, care include prevederi similare. Conform proiectului, se propune alocarea a peste 840 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare creșterilor salariale.
De asemenea, alte aproape 272 de milioane de lei vor fi alocate pentru acordarea sporului calculat personalului antrenat în acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19 ca rezultat a creșterii numărului de personal implicat în tratamentul infecției.
Astfel, la solicitarea Comisiei protecție socială, sănătate și familie s-a decis comasarea proiectelor în cauză. Un proiect final urmează a fi dezbătut în lectura a doua de Legislativ.
Cristina Pendea