[ X ]
[ X ]
[ X ]
Maia Sandu: SUA reprezintă un partener strategic pentru RM 
29 August

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu și consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton au avut astăzi, o întrevedere, în cadrul căreia au discutat subiecte importante pe agenda de dezvoltare a RM, informează CURENTUL. 

În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a declarat că, SUA reprezintă un partener strategic pentru RM și vizita lui John Bolton este o reconfirmare a acestui lucru.

„Partenerii americani au susținut eforturile noastre de restabilire a proceselor democratice și de protecție a drepturilor omului după o perioadă în care RM a căzut pradă unui regim oligarhic fiind catalogat drept stat capturat. Am discutat despre priotitățile actualului executiv, priorități care au fost formulate pornind de la necesitățile și așteptările cetățenilor, și anume: combaterea corupției mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităților de dezvoltare economică, găsirea modalităților pentru diversificarea furnizării surselor energetice. Ne dorim ca aceste subiecte să fie în continuare subiecte de asistență și de cooperare bilaterală cu SUA. Am discutat și un subiect distinct care se numește sprijinul pentru fortificarea și consolidarea sectorului de securitate și apărare. Asistența SUA pentru modernizarea sectorului de apărare și securitate ajunge astăzi la aproximativ 15 milioane de dolari anual. Anul acesta vom negocia un nou plan de acțiuni al parteneriatului Moldova – NATO și vom trece și la cea de a doua fază a inițiativei de consiloidare a capacităților de apărare pentru RM. În acest sens, susținerea SUA este foarte importantă pentru noi. Doar așa putem contribui la consolidarea capabilităților militare și la fortificarea sistemului de securitate națională, abil în gestionarea amenințărilor atât convenționale cât și hibride. Doar așa putem deveni un partener stabil care nu doar consumă, dar și oferă securitate”, a precizat Sandu.

Andriana Cheptine 

Inapoi la arhiva noutaților