Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, a ținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 a Școlii Kennedy de administrație publică a Universității Harvard, în care și-a amintit că paisprezece ani în urmă a fost acceptată la Școala Kennedy de administrație publică, informează CURENTUL.
„Când am ajuns aici, în 2009, eram un funcționar public de nivel mediu, dezamăgit de evoluțiile din țara mea. Alte țări din regiune, în special din Europa Centrală și de Est, făceau deja parte din Uniunea Europeană, consolidându-și democrațiile și îmbunătățind nivelul de trai al cetățenilor lor. Moldova a avut oportunități ca să le urmeze exemplul, dar încă se împiedica într-o tranziție prelungită, plină de cotituri”, a mărturisit ea.
Oficialul a spus că parcursul său după Harvard Kennedy School a fost destul de intens. După doi ani în calitate de consilier al unuia dintre directorii executivi ai Băncii Mondiale, a primit „o ofertă neașteptată de la Guvernul Republicii Moldova” – să se întoarcă acasă și să devină ministru al Educației.
„A fi ministru al Educației în Moldova s-a dovedit a fi o adevărată provocare profesională, dar și personală. Primul meu an ca ministru a fost, probabil, cea mai dificilă perioadă din întreaga mea viață profesională de până acum…”, a mai dezvăluit Maia Sandu.
Actualul șef al statului a spus că a fost greu să devină „persoană publică aproape peste noapte”. „Presa chiar s-a luat serios de mine. A absolvit Harvard? O carieră destul de solidă ca funcționar public? Experiență cu organizații internaționale? Aceasta nu a convins presa și publicul că merit postul. Mulți oameni au fost suspicioși cu privire la faptul că am părăsit un loc de muncă foarte bine plătit la Banca Mondială pentru un post cu un salariu de 15 ori mai mic. Să vorbesc în public îmi venea cel mai greu…”, și-a amintit ea.
Maia Sandu a declarat că n-a intenționat niciodată să devină politician, nu știa cum să o facă.
„Îmi dau seama că aici, la Harvard Kennedy School și în alte locuri bune, mulți manageri și lideri sectoriali bine educați, eficienți spun că preferă să păstreze distanța față de politică. Oamenii nu vor să se încurce cu politica. Am crezut exact la fel. Până la un punct. Până când am decis că nu vreau să trăiesc într-o țară condusă de oameni corupți. Și asta nu însemna neapărat să te muți într-o altă țară”, relatat șeful statului, povestind despre crearea unui partid de la zero, victoria la prezidențiale, mandatul de Președinte.