[ X ]
[ X ]
[ X ]
Maia Sandu: „Pentru alegeri corecte și sincere, cerem CEC să instaleze camere video în secțiile de votare”
4 Octombrie

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, într-o conferință de presă, că dacă guvernarea vrea alegeri corecte și sincere, atunci trebuie să instaleze în secțiile de votare camere de supraveghere video, pentru ca fiecare cetățean să poată urmări în direct cum decurge votarea, transmite CURENTUL.

Maia Sandu spune că instalarea camerelor poate fi realizată. „CEC dispune de dreptul de achiziții pentru echipamentul necesar fără a face licitații publice. În scurt timp, CEC poate contracta o companie care să realizeze această supraveghere. Cerem ca supravegherea video să fie scrisă drept lege, CEC poate face acest lucru. Dacă guvernarea vrea alegeri libere, se poate monitoriza procesul prin aceste camere”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, liderul PAS susține că instalarea acestora nu va cere mult timp și nici cheltuieli suplimentare.

„Pentru a acoperi vizualizarea unei secții de votare este necesară o singură cameră, amplasată la locul potrivit. Dacă admitem că o cameră de supraveghere costă în jur de 3 mii de lei, cheltuielile, cu tot cu instalare, ar atinge suma de 10 milioane de lei. Am sesizat CEC în privința fraudei PDM, care datorează bugetului de stat 10 milioane de lei pentru că a încălcat legislația cu privire la finanțarea partidelor politice. Instalarea ar dura 2-3 săptămâni. Este oportun și din punct de vedere financiar, camerele se pot folosi ulterior pentru alte alegeri, referendumuri sau pot fi instalate în instituțiile de învățământ”, a adăugat Maia Sandu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților