[ X ]
Maia Sandu: Partidele cu care intrăm în această campanie electorală au bugete de 100 de ori mai mari decât le avem noi
22 Ianuarie

Fundația Universitară a Mării Negre, astăzi, organizează o dezbatere cu tema „De la furtul miliardului la furtul alegerilor – 25 ianuarie, debutul campaniei electorale în Republica Moldova”, informează CURENTUL.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), candidatul în cadrul unei circumscripții din partea blocului ACUM pentru următoarele alegeri parlamentare, Maia Sandu, a vorbit despre partidele politice din Republica Moldova și rolul lor în alegeri. „Peste câteva zile începe campania electorală, dar deja putem spune că aceste alegeri nu pot fi calificate ca libere și corecte. Acum un an jumătate, Partidul Democrat (PD), care a venit la putere pe cale nedemocratică, cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), au decis să schimbe sistemul electoral. Sistemul mixt electoral avantajează, în principal, partidele politice cu bani mari. Mai grav, acest sistem presupune doar un singur tur, care avantajează PSRM, care este un partid pro-rus. PD și PSRM se bucură de condiții foarte prielnice. De asemenea, este răsfățat de către autorități – Partidul Politic „Șor”. Șor este omul care a executat frauda bancară, din care beneficiază mai multă lume. De cealaltă parte, partidele pro-europene sunt supuse unor presiuni. În același timp, partidele cu care intrăm în această campanie electorală au bugete de 100 de ori mai mari decât le avem noi. Republica Moldova riscă să nu mai aibă o masă critică de oameni care împărtășesc valorile românești și pro-europene, fiindcă acești oameni aleg să plece”, a precizat Sandu.

Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, dar și candidat la următoarele alegeri parlamentare din partea blocului ACUM, s-a adresat cu un apel către comunitatea internațională pentru a monitoriza situația din R. Moldova. „Actuala putere, formulată politic de o complicitate evidentă între Partidul Socialiștilor, apropiat intereselor Kremlinului, și Partidul Democrat, o organizație oligarhică condusă, la vedere, de liderul de facto al Guvernului, Vladimir Plahotniuc, supune la presiuni inimaginabile reprezentanții opoziției înscriși în cursa electorală, jurnaliști și activiști civici, intelectuali, artiști, judecători și procurori, funcționarii de stat aflați în desăvârșită captivitate și păturile sociale vulnerabile. În anul 2018, Parlamentul European, prin rezoluțiile votate în plenul său de la Strasbourg, în 7 iulie și 14 noiembrie, a sancționat cu severitate regimul anti-democratic de la Chișinău. La doar două săptămâni de la adoptarea rezoluției, la 20 iulie 2017, regimul de la Chișinău, cu votul partidelor lui Plahotniuc și Dodon, a modificat sistemul electoral în beneficiul acestora, în detrimentul democrației, așa încât a compromis complet gradul de reprezentativitate a voinței populare în Parlamentul Republicii Moldova. Toate acestea s-au întâmplat, în pofida faptului că, în repetate rânduri, atât misiunile diplomatice ale țărilor membre ale Uniunii Europene, ale Statelor Unite ale Americii și ale instituțiilor europene au atras atenția regimului hibryd de la Chișinău că se impune asumarea integrală a recomandărilor Comisiei de la Veneția”, a spus Năstase.

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu, a comunicat despre lipsa unei informări libere în România cu privire la situația din R. Moldova. „În România nu se cunoaște, aproape deloc, ce se întâmplă în Republica Moldova. În momentul acesta, să te informezi în România despre ce se întâmplă în Republica Moldova este imposibil. În acest moment, România este prost plasată în relația cu Republica Moldova”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților