Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu afirmă că, 1 septembrie, de această dată, vine în fața noastră cu un an școlar plin de provocări pentru întreaga societate, informează CURENTUL.
„Va fi nevoie de un efort dublu din partea tuturor – a profesorilor, a părinților, a elevilor, a autorităților pentru a reuși să ajutăm copiii să ia tot ce-i mai bun din acest an școlar. Va fi nevoie de atenție sporită din partea tuturor pentru ca și copiii, și profesorii, și părinții să fie în siguranță. Elevii trebuie să găsească în adulți un sprijin, stabilitatea și echilibrul de care vor avea multă nevoie în următoarea perioadă, să vadă un model de depășire a problemelor și de rezolvare a lor cu creativitate și curaj. Pandemia ne-a arătat, într-un mod destul de dur, toate vulnerabilitățile sistemului nostru de învățământ, unde trebuie imediat să luăm măsuri și să schimbăm lucrurile. Pandemia ne-a arătat cât de importantă este interacțiunea umană dintre copil și profesor, față în față, în procesul educațional. Însă pandemia ne-a arătat și o serie de oportunități – am înțeles că tinerii noștri au abilități digitale sporite și că avem ce învăța de la ei, am conștientizat că tehnologia ne poate ajuta să oferim educație chiar și în situații de criză”, a scris Sandu, pe o rețea de socializare.
Totodată, Maia Sandu a menționat că pe părinți îi îndeamnă să fie alături de copiii lor – să le ofere susținere și încredere.
„Să fie vigilenți. Copiii învață din atitudinea și comportamentul văzut la adulți. Pe copii îi îndemn să creadă că anul școlar va fi unul al posibilităților, al creativității și al găsirii soluțiilor în comun. Să învețe să aibă grijă de sănătatea proprie și a celor din jur. În pofida greutăților, să se bucure de fiecare zi petrecută împreună cu prietenii de școală. Profesorilor le mulțumesc și le urez sănătate! Știu de cât efort va fi nevoie din partea domniilor voastre. Profesorii înțeleg ce responsabilitate enormă au pe umeri și au nevoie de sprijinul nostru, al tuturor. Însă, mai ales, au nevoie de acțiuni clare din partea autorităților”, a mai spus Sandu.
Potrivit ei, autoritățile trebuie să se asigure că toți copiii și profesorii vor fi în siguranță.
„Că fiecare profesor are instrumentele necesare pentru a face lecții – computer, internet, instruiri în domeniul predării în regim digital, precum și un cadru potrivit de predare. La fel de important, autoritățile trebuie să garanteze accesul fiecărui elev la învățământ și să găsească soluții ca toți copiii să poată învăța. Trebuie înregistrate și puse pe platforme online lecțiile la toate obiectele, cu participarea celor mai buni profesori. Aceste lucruri constituie doar o primă etapă în îmbunătățirea învățământului pentru toți copiii din orașe și sate. Dacă vrem ca toți copiii de azi să reușească în viață, trebuie să-i învățăm ce înseamnă să faci bine pentru cei din jur. Asta înseamnă să-i învățăm să fie oameni buni. Pentru ca ei să fie oameni buni, trebuie noi înșine să fim buni – buni părinți, buni profesori, buni lideri. Să lăsăm copiii să creadă în visul lor, oricare ar fi acesta, și să-i încurajăm să-l urmeze. Și profesorii, și părinții, și elevii așteaptă cu nerăbdare să înceapă școala. Să fim optimiști! Vom reuși să oferim o educație bună copiilor dacă vom munci împreună. Mult succes tuturor!”, a conchis Sandu.
Andriana Cheptine