În ce măsură Republica Moldova mai vrea integrarea europeană, în ce măsură războiul dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc este real, în ce măsură Federația Rusă vrea să ia Transnistria sau să o dea, precum și alte subiecte politice de actualitate din Chișinău au fost discutate în cadrul dezbaterii „Republica Moldova Azi – integrarea europeană între speranțe și dezamăgiri”, organizată de Fundația Universitară a Mării Negre desfășurate în Capitala României, București, transmite CURENTUL.
În cadrul dezbaterii, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a vorbit despre situația actuală din Republica Moldova la nivel politic și încotro se îndreaptă lucrurile.
„Avem la Guvernare un partid care nu are legitimitate. A ajuns în alegerile parlamentare din 2014 cu un scor mai puțin de 16%, dar suficient de creativ ca să încropească o majoritatea parlamentară unind deputați care nu împărtășesc aceiași ideologie. Motivul este simplu: șantajul și banii. Astăzi, în RM, 70-80% dintre primari au aderat la PDM și nu este un semn că peste noapte primarii și-au schimbat ideologia, ci au dosare penale. Cu toate acestea, guvernarea este în continuare nepopulară, indiferent de resurse, Guvernarea a rămas la un sprijin de 4-5%. În RM sunt și sondaje incorecte, dar un semn că PDM pierde pozițiile este că nu au avut candidat la prezidențialele din 2016 și alegerile locale din acest an”, a precizat Maia Sandu.
De asemenea, Maia Sandu a spus că, atunci când sprijinul popular este extrem de scăzut, singura modalitate de fraudare a alegerilor este conlucrarea cu PSRM.
„Acest parteneriat l-am văzut în prezidențiale și avem dovezi clare că Plahotniuc și PDM l-a susținut pe Igor Dodon. În 2017 împreună au adoptat un nou sistem electoral să le permită mai ușor fraudarea. Am vorbit de pericolele care îl reprezintă acest sistem. La alegerile din Chișinău am văzut dovezi concrete. La alegerile din Chișinău, câștigate de Năstase, dacă suprapunem datele din primul tur, în Chișinău, unde majoritatea electoratului este pro-democrație, ar fi câștigat din primul tur socialiștii. Dacă în Chișinău, în acest sistem ar lua 80%, vă puteți da seama ce vor fi la parlamentare. De ce PDM insistă pe un singur tur, nu putem înțelege. Explicațiile sunt concludente, se pregătește o alianță între PDM și PSRM. Această coaliție este una confuză”, a mai spus Maia Sandu.
Totodată, Maia Sandu a menționat că din țară continuă să plece oamenii și nimeni nu vrea să investească în RM.
„PDM continuă să discrediteze agenda europeană a RM în ochii propriilor cetățeni, ajutând enorm regimul de la Kremlin. Este clar de ce toți pleacă din țară și nimeni nu vrea să investească în propria țară, acolo unde dispar miliardele, ori acoperirea se face din achitarea impozitelor. PDM pledează pe sprijinul Occidentului, SUA, e mai greu să speculeze pe sprijinul UE, după mesajele expuse. În această perioadă partidele pro europene în opoziție, au fost ținta principală a atacurilor din partea PDM, iar PSRM se bucura de cele mai bune condiții pentru a-și crește partidul și a face campania electorală, ei trăiesc în democrație”, a mai spus Maia Sandu.
Lidera PAS a spus că partidele de opoziție au șanse, chiar dacă guvernarea le califică drept partide slabe.
„Nu avem resurse financiare, doar din donațiile membrilor și susținătorilor, dar ne bucurăm de încrederea cetățenilor și acest lucru l-am demonstrat la prezidențiale și locale”, a mai spus Maia Sandu.
Cristina Parfeni