[ X ]
[ X ]
[ X ]
Maia Sandu, la Paris: „Oamenii din țara mea merită să trăiască într-un stat mai bun”
4 Februarie

Șeful statului moldovean, Maia Sandu, astăzi – în cadrul unor declarații cu Emmanuel Macron, Președintele francez, a declarat că îi face o deosebită plăcere să fie primul Președinte al Republicii Moldova aflat într-o vizită la Palatul Elysee, informează CURENTUL.

„Oamenii din țara mea merită să trăiască într-un stat mai bun, să știe că sunt ocrotiți de lege și că dreptul lor la libertate este sfânt. Aceasta m-am angajat să fac și mă bucur că Republica Franceză este gata să ne ajute în acest demers, așa cum a făcut-o, solidar, în toți cei 29 de ani de relații moldo-franceze. Am simțit această solidaritate în cele mai diverse domenii. Am simțit-o atunci când am fost ajutați să ne scriem legile, ca tânăr stat independent. Am simțit solidaritatea Franței prin proiectele de dezvoltare desfășurate în localitățile Republicii Moldova, ajutând concetățenii mei să aibă condiții mai bune de viață; simțim această solidaritate prin sprijinul oferit școlilor și profesorilor noștri”, a declarat Sandu.

La fel, șeful statului moldovean a spus că Republica Moldova este un membru activ al Francofoniei. „Avem un număr mare de școli în care se predă limba franceză, avem clase bilingve. Ne dorim să dezvoltăm această dimensiune a cooperării noastre culturale, pentru că limba franceză are un loc important în dezvoltarea Republicii Moldova. Astăzi, la Paris, mă bucur să spun că istoria moldo-franceză este și despre oameni. Franța a însemnat șansa la studii de calitate pentru mii de tineri din Republica Moldova. Franța a devenit o pistă pentru afirmarea europeană a artiștilor din Republica Moldova. Și a devenit a doua casă pentru zeci de mii de moldoveni. Iar în Moldova am întâlnit francezi care, îndrăgostiți fiind de oamenii noștri, s-au îndrăgostit și de țara mea, care le-a devenit a doua casă”, a mai spus Maia Sandu.

De menționat că, în cadrul vizitei de lucru la Paris, Președintele Republicii Moldova s-a întâlnit și cu reprezentanții mediului francez de afaceri și conducerea celei mai mari organizații patronale franceze – MEDEF (Mouvement des Entreprises de France). Discuțiile s-au axat pe realitățile economice din țara noastră și direcțiile strategice de interes comun.

Șefa statului a vorbit despre prioritățile de dezvoltare ale Republicii Moldova, viziunea pe care o are asupra viitorului țării, îmbunătățirea mediului de afaceri prin combaterea corupției și reforma justiției, precum și despre avantajele economice de a investi în țara noastră. De asemenea, s-a discutat și despre potențialele domenii de interes comun, cum ar fi investițiile în energia regenerabilă, sectorul medical sau aviația civilă.

Mihaela Conovali

145647171_283004459907612_9148852018101602673_n

Inapoi la arhiva noutaților