[ X ]
[ X ]
[ X ]
Maia Sandu, la Adunarea ONU: Suntem concentrați, perseverenți și de neoprit.
22 Septembrie

„Moldova știe ce înseamnă să fii o țară divizată de conflict. În 1992, am trecut printr-un război scurt, dar tragic, în regiunea transnistreană a țării noastre. Trei decenii mai târziu, încă încercăm să depășim consecințele acelui conflict și să ne reintegrăm țara. Singura cale de a realiza acest lucru este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale” – a declarat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Dezbaterea generală din cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, informează CURENTUL. 

Oficialul a spus că, atunci când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, s-a muncit mai mult ca niciodată pentru a menține pacea pe malurile râului Nistru, s-a făcut tot posibilul pentru a ne asigura că toți cetățenii Moldovei, inclusiv cei care locuiesc în regiunea separatistă, continuă să se bucure de pace.

„Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră.

Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a menționat Maia Sandu, adăugând: „În timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută. În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice. Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem una dintre cele mai vulnerabile țări în fața acestei crize. Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili. Ne propunem să creștem ponderea livrărilor de energie din surse regenerabile de la trei la 30 la sută în următorii trei ani. Acest lucru va face țara noastră mai puternică, iar mediul nostru – mai sănătos și mai sigur.”

Președintele a spus, totodată, că, în ciuda tuturor provocărilor, Moldova continuă să avanseze pe agenda de reforme.

„Construim un stat mai puternic și mai democratic. Anul trecut, Moldova a crescut cu 49 de poziții în Indexul libertății presei, plasându-se pe locul 40 în lume. Reforma justiției și lupta împotriva corupției se află în centrul eforturilor noastre de schimbare.

Lucrăm din greu pentru a deveni un loc mai bun pentru investitori – pentru a crea locuri de muncă, a stimula economia și a aduce mai multă prosperitate oamenilor.

Investim în conectivitatea cu Europa și încercăm să aducem țara noastră mai aproape de standardele europene.

Construim drumuri și poduri, spitale și un sistem de învățământ mai modern. Construim instituții mai puternice, care să lucreze în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Suntem concentrați, perseverenți și de neoprit. Suntem hotărâți să aducem Moldova în UE, astfel încât fiecare moldovean să aibă un nivel de trai mai bun și mai multe oportunități economice, acasă. Doar așa Moldova poate crește ca o democrație consolidată în partea noastră a lumii, în aceste vremuri dificile”, a declarat șeful statului.

Maia Sandu a mai afirmat în discursul său: „Vin în fața dumneavoastră dintr-o regiune slăbită de război, de criză energetică, de secetă și de inflație exagerată, iar mesajul meu este acesta: în fața suferințelor umane provocate de om, în fața adversității economice, țările lumii trebuie să fie din nou împreună. Trebuie să facem acest lucru pentru a reafirma valoarea păcii și inviolabilitatea vieții umane, pentru a apăra democrația și libertatea, și pentru a sprijini dreptul fiecărei țări de a-și decide propria soartă.”

Inapoi la arhiva noutaților