[ X ]
Maia Sandu, în vizită la Strășeni: „Vom reuși să transformăm satele și orașele noastre în localități moderne”
4 Iulie

Joi, 3 iulie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită de lucru în raionul Strășeni, unde a avut întrevederi cu primari, reprezentanți ai serviciilor publice raionale și locuitori din mai multe sate.

În prima parte a zilei, șefa statului a discutat cu autoritățile din raion pe teme de interes pentru cetățeni, printre care proiectele de dezvoltare a satelor și orașelor, investițiile în sănătate și educație, modernizarea infrastructurii și parcursul nostru european.

„Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin multă muncă și implicare, vom reuși să transformăm satele și orașele noastre în localități moderne”, a subliniat Președinta.

Raionul Strășeni a beneficiat în ultimii ani de aproximativ 200 de milioane de lei prin cele două ediții ale Programului Național „Satul European”. Printre proiectele realizate se numără asigurarea cu apă potabilă a locuitorilor din comuna Codreanca, renovarea grădiniței din Gălești și extinderea iluminatului public în satul Onești. În total, în Strășeni – un raion cu 39 de localități – au fost realizate 76 de proiecte.

Șefa statului a vizitat comuna Rădeni, precum și satul Zubrești, unde recent a fost construit un post de pompieri și salvatori voluntari care deservește patru sate. Valoarea totală a proiectului este de circa trei milioane de lei, dintre care două milioane au fost alocate de fundația poloneză Solidarity Fund PL, iar restul din fonduri publice. Polonia a mai oferit aproape patru milioane de lei pentru un post similar, care se construiește la Rădeni. Totodată, în cele două localități s-a amenajat o zonă de agrement, s-a extins iluminatul public, a fost reparată o porțiune de drum și s-a extins sistemul de canalizare.

Investiții semnificative, în valoare de 34 de milioane de lei, au fost direcționate spre sistemul medical din raion, inclusiv pentru modernizarea secțiilor de terapie intensivă și pediatrie. Pentru anul 2025, sunt planificate lucrări de reabilitare a secției de boli infecțioase și instalarea de panouri fotovoltaice, care vor asigura circa 80% din consumul de energie electrică al spitalului raional.

Alte proiecte, ce țin de protejarea mediului înconjurător, au fost finanțate din Fondul Național pentru Mediu. În mai multe localități, printre care Lozova, Cojușna sau Greblești. De asemenea, în cadrul Programului Național de Împădurire, au fost plantate și regenerate păduri pe o suprafață de peste 450 de hectare.

Președinta a vizitat și livezile agricultorului Mihai Chilianu, care are în proprietatea sa circa 300 de hectare de teren agricol. Afacerea a fost pornită la începutul anilor ‘90 de către tatăl său.

Investițiile în infrastructură, servicii publice și economie locală, sprijinite de partenerii de dezvoltare, aduc beneficii concrete cetățenilor și contribuie la apropierea Moldovei de standardele europene.

Inapoi la arhiva noutaților