Miercuri, 2 iulie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită de lucru la Cahul, unde a participat la celebrarea a 523 de ani de la prima atestare documentară a municipiului și la deschiderea Festivalului Internațional de Folclor „Nufărul Alb”.
„Folclorul rămâne un punct de întâlnire pentru oameni – prin muzică, dans și port tradițional. Cahulul are o istorie bogată, un patrimoniu cultural de care poate fi mândru și, mai ales, oameni gospodari și primitori”, a declarat șefa statului.
Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, Festivalul „Nufărul Alb” reunește ansambluri folclorice, dansatori și artiști din mai multe țări, care, între 2 și 5 iulie, vor promova cultura tradițională prin muzică, dans și port popular.
În cadrul vizitei, șefa statului a avut mai multe întrevederi cu autoritățile publice locale și raionale și cu antreprenori din raion, discutând despre modernizarea localităților, sprijinirea afacerilor mici și mijlocii, precum și despre dezvoltarea economică a regiunii.
Președinta Maia Sandu a vizitat și afacerea lui Victor Șcraba, care, după 13 ani de muncă peste hotare, a decis să revină acasă. Recent, el a deschis prima gelaterie artizanală din oraș, alături de o echipă de șase angajați.
Cahulul este unul dintre raioanele care au beneficiat de cele mai consistente investiții în ultimii ani – aproape jumătate de miliard de lei au fost alocați prin diverse programe de dezvoltare, în special din fonduri europene. În municipiu au fost realizate proiecte precum amenajarea parcului central, modernizarea integrală a iluminatului public și renovarea Școlii Sportive.
Prin programele „Satul European I și II” au fost implementate în raion peste 70 de proiecte, cu o valoare totală de 218 milioane de lei – de la rețele de apă și canalizare, până la grădinițe, școli, case de cultură și drumuri reparate.
Investiții importante au fost realizate și în educație, infrastructura rutieră, eficiența energetică și susținerea antreprenoriatului local. Un exemplu în acest sens este Centrul de Inovații INOTEK, vizitat de Președintă – un proiect în care Uniunea Europeană a investit 1,5 milioane de euro.