[ X ]
Maia Sandu, în Parlament: Urmează alegeri… Cei care încearcă să cumpere puterea vor să folosească țara noastră în război împotriva Ucrainei
17 Aprilie

În calitate de garant al suveranității statului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în debutul ședinței plenare a Parlamentului, a cerut cetățenilor condamne public „practicile de cumpărare a voturilor, care pun în pericol democrația și suveranitatea statului, și să-i atenționați pe susținătorii voștri, pe oamenii cu care interacționați, despre pericolele pentru țară dar și sancțiunile pe care le riscă fiecare, personal, atunci când își vinde votul. Fiecare tăcere este o complicitate la furtul viitorului acestei țări”, informează CURENTUL.

„Urmează alegeri parlamentare. Da, instituțiile statului trebuie să depună toate eforturile pentru a asigura alegeri libere și corecte. Justiția trebuie să-i pedepsească în primul rând pe cei care organizează cumpărarea de voturi. Cei care încearcă să cumpere puterea în Moldova vor să folosească țara noastră în război împotriva Ucrainei. Și folosesc pentru asta niște pioni locali, care nu se gândesc nicidecum la binele oamenilor”, a subliniat oficialul.

Maia Sandu a mai spus că, „cetățenii Moldovei trebuie să decidă pentru Moldova, ei trebuie să decidă viitorul țării. Iar cetățenii își doresc un viitor pașnic pentru țară lor și pentru copii lor”.

„Cea mai mare greșeală a unor forțe străine, dar și a unor politicieni de aici este să nu pună preț pe oameni. Eu am încredere că oamenii știu ce este mai bine pentru ei și pentru Moldova. Vom reuși să menținem sprijinul extern și să păstrăm drumul european doar dacă vom ține Moldova de partea păcii. Șansa noastră este să muncim cu toții în aceeași direcție. Și direcția este clară”, a subliniat ea.

Șeful statului a remarcat că, e lângă pace și siguranță, altă preocupare majoră a oamenilor ține de venituri,  prețuri și locuri de muncă: „Din punct de vedere economic, Republica Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina. Din cauza războiului, am pierdut ieșirea la porturile ucrainene de la Marea Neagră. Pentru a face aceleași operațiuni de import sau export, acum companiile noastre suportă cheltuieli mult mai mari. Criza globală a prețurilor la resursele energetice, dar și șantajul furnizorului tradițional, au provocat creșterea prețurilor în lanț și au scăzut competitivitatea produselor noastre. Dar poate cel mai grav, războiul din țara vecină a descurajat investițiile în Moldova și a determinat mulți oameni să plece peste hotare în căutarea siguranței”.

„…Avem liniște. Avem prieteni în jur. Suntem pe drumul aderării la Uniunea Europeană. E doar începutul. Moldova are șansa să crească, să se modernizeze, să-și păstreze identitatea și să ofere cetățenilor un trai demn, aici, acasă.

Trăim vremuri tulburi în lume. Dar avem două comori: unitatea oamenilor și sprijinul celor care ne vor binele. Moldova are motive reale de speranță. Eu cred în Moldova. Știu că vom obține ceea ce ne dorim – o țară protejată, bogată, curată și plină de bucurie”, a mai spus președintele în discursul său.

Inapoi la arhiva noutaților