Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a deschis astăzi conferința națională dedicată schimbărilor climatice, care-și ține lucrările la Chișinău. Șefa statului i-a îndemnat pe participanți să-și unească eforturile pentru a diminua impactul acestui fenomen asupra sectoarelor agricol și silvicol din țara noastră. Evenimentul a fost organizat de Președinție, în parteneriat cu PNUD Moldova și Ambasada Suediei.
„În Moldova anii secetoși sunt tot mai frecvenți, iar asta compromite roada pe câmpuri, seacă apele în fântâni, lacuri și râuri, și usucă copacii în păduri. Resursele noastre de apă, agricultura și pădurile sunt cele mai afectate de schimbările climatice. Chiar dacă trecem printr-o perioadă foarte complicată, cu un război în vecinătate, cu o criză energetică majoră, cu o situație economică incertă, trebuie să abordăm la modul cel mai serios și problema schimbărilor climatice – și să acționăm”, a declarat șefa statului în mesajul său către participanții le conferință.
Președinta Maia Sandu i-a îndemnat pe agricultori și silvicultori, pe oamenii de știință și pe reprezentanții autorităților publice să conlucreze pentru a găsi soluții comune pentru o adaptare mai eficientă la schimbările climatice. „Ce trebuie să facă fermierii ca să nu mai piardă roada din cauza secetei, cum pot ști ce soiuri de plante sunt mai rezistente la secetă, pentru a le cultiva? Ce copaci trebuie să sădim ca să ne asigurăm că se vor prinde, vor crește și vor rezista și peste 100 de ani? Cum putem să ne protejăm resursele de apă ca să nu le irosim? Ce sisteme de irigare putem folosi, ca să fie eficiente, să folosească apă puțină și reciclată? I-am îndemnat pe participanții la conferință să caute împreună răspunsuri la aceste întrebări”, a subliniat șefa statului.
Președinta a mai menționat că experiența altor state poate fi relevantă pentru noi, de aceea, trebuie preluate bunele practici în domeniu. „Cu toții trebuie să învățăm de la cercetători și oameni de știință, de la fermieri și silvicultori din țară sau de peste hotare, de la cei care au obținut rezultate concrete în adaptarea la schimbările climatice. Astfel, vom putea lăsa generațiilor următoare o țară mai verde, mai sănătoasă, o țară în care vrei să trăiești”, a conchis Președinta Maia Sandu.