Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a venit cu un mesaj pe Facebook, dedicat împlinirii a 35 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie, explozia de la Cernobîl, informează CURENTUL.
„După explozia reactorului, au decedat zeci de oameni, sute de mii au fost evacuați și milioane de oameni au fost expuși radiațiilor extrem de periculoase pentru viață. Efectele pe termen lung asupra sănătății și mediului sunt și acum studiate”, a scris Maia Sandu.
Ea a menționat că, astăzi comemorăm victimele de la Cernobîl și tragedia prin care au trecut familii întregi. „După accident, mii de oameni și-au sacrificat sănătatea în acțiunile de lichidare a consecințelor catastrofei. Peste 3500 de concetățeni de-ai noștri s-au implicat în acea perioadă pentru a salva vieți omenești și mediul înconjurător. Doar jumătate din ei mai sunt astăzi în viață – cei care necontenit păstrează vie memoria camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă oameni dragi care nu mai sunt alături. În numele meu și al întregii țări, îmi exprim recunoștința și respectul pentru sacrificiul și eroismul din acele zile, datorită cărora au fost salvate sute de mii de vieți de pericolul contaminării radioactive”, a precizat Sandu.
Șefa statului a mai spus că, norul radioactiv de la Cernobîl s-a extins pe o bună parte a continentului european.
„Poluarea nu se oprește la frontiere, de aceea e nevoie de o cooperare strânsă între țările lumii pentru înăsprirea normelor privind securitatea nucleară și elaborarea unor politici pentru a se evita asemenea dezastre. Catastrofa de la Cernobîl ne învață o lecție fundamentală – o societate poate depăși tragediile colective doar dacă lucrează solidar pentru binele comun și are instituții care pun în prim plan protejarea vieții oamenilor și a mediului înconjurător. Asta ne dorim să construim în Republica Moldova – un stat care se gândește la binele oamenilor și acționează responsabil și transparent pentru o viață bună a cetățenilor săi”, a conchis Maia Sandu.
Cristina Jicol