[ X ]
[ X ]
[ X ]
Maia Sandu: „Cu goana unora după selfie-uri diplomatice, am scris pagini de rușine pentru diplomație”
15 Ianuarie

„Trăim într-o regiune complicată, vedem multe tensiuni, ostilități interstatale, monitorizăm cu toții aceste evoluții dar știm bine că suntem în același timp un stat neutru și este important să facem totul pentru a evita și minimiza riscurile de conflicte diplomatice”, a declarat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui mesaj adresat corpului diplomatic al țării, informează CURENTUL.

„Paginile rușinoase din istoria țării noastre au afectat imaginea noastră și prestigiul serviciului diplomatic moldovenesc. Cu goana unora după selfie-uri diplomatice, am scris pagini de rușine pentru diplomație”, a declarat Sandu.

La fel, șeful statului s-a referit la pașii care necesită a fi luați în calcul. „Este foarte important să promovăm produsele din țara noastră, să atragem investiții, să elaborăm și dezvoltăm proiecte de infrastructură. O altă dimensiune esențială ține de relațiile cu diaspora și serviciile consulare, diaspora sunt cei care au plecat forțat sau benevol în căutarea unor studii de calitate mai bună, surse de venit mai mari, cât și un trai mai bun. Este absolut inadmisibil să divizăm cetățenii pe criterii etnice, lingvistice sau în funcție de unde trăiesc”, a comunicat Sandu.

„După o perioadă în care relațiile la cel mai înalt nivel au fost înghețate din cauza politicii ostile a guvernanților de la Chișinău față de România, cât și față de Ucraina, am reușit să relansăm procesul de dialog politic cu aceste două țări prietene. Acum vom avea foarte mult de lucru, ca acest dialog politic să dea rezultate concrete”, a adăugat Președintele.

Totodată, Sandu a spus despre următoarea sa vizită: „În câteva zile voi merge la Bruxelles, dar și mai important este că dorim să relansăm procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin reforme democratice și economice”.

Ce ține de relația cu Rusia, Sandu a declarat: „Avem o relație complexă. Avem foarte mulți cetățeni care trăiesc în Rusia, avem legături comerciale tradiționale, dar și unele domenii în care avem diferențe de opinii și interese. Ne dorim depășirea acestor probleme prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă. Eu personal voi depune toate eforturile ca să avem o relație bună cu Federația Rusă”.

Cu privire la Statele Unite ale Americii, șeful statului a spus că avem un parteneriat foarte bun, care în toți acești ani ne-a ajutat să consolidăm independența și suveranitatea țării. „Îmi propun să consolidăm acest parteneriat”, a conchis Maia Sandu.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților