[ X ]
Maia Sandu a transmis întrebările cetățenilor către conducerea țării: De ce un litru de lapte costă în Moldova 15 lei, fix ca în Germania…?
29 Septembrie

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu afirmă că la toate întâlnirile, pe care le are cu oameni din diferite localități, ei se plâng de venituri mici și de prețuri mari, informează CURENTUL.

„Republica Moldova a devenit țara veniturilor mici și a prețurilor mari. Nu e o noutate că în țări cu salarii și pensii de câteva ori mai mari decât la noi, deseori prețurile sunt mai mici. La noi nu e așa. În toți acești ani, s-a scris și s-a vorbit de nenumărate ori despre sute de scheme și despre zeci de monopoluri. Anual, prin scheme și contrabandă oamenii sunt furați de miliarde de lei”, a precizat Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

De asemenea, președinta PAS a reamintit că în cele 5 luni, în care a fost Prim-ministru, au fost făcuți pași serioși pentru eliminarea schemelor de monopol.

În context, Maia Sandu a adresat zece întrebări de la cetățeni pentru Igor Dodon și Ion Chicu.

1. „ De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii și ucrainenii achită mult mai puțin?

2. De ce în Moldova benzina se vinde cu 8.40 lei/litru (fără TVA și accize), iar în Austria, o țară cu salarii mult mai mari, cu 50 de bani mai puțin?

3. De ce, de fiecare dată, în sezonul muncilor agricole, prețul la motorină crește chiar dacă prețul pe piețele internaționale rămâne neschimbat?

4. De ce, la 6 luni de la începutul pandemiei, o mască în Moldova costă în continuare de 10 ori mai mult decât costa până în pandemie?

5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în Moldova costă cu 30-40% mai mult decât în România?

6. De ce în Moldova plătim pentru un termometru obișnuit de 2 ori mai mult decât în Rusia (în Moldova un termometru costă 48 de lei, iar în Rusia – 21 lei)?

7. De ce un litru de lapte costă în Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari, iar prețul de achiziție de la producător este de 4-5 lei?

8. De ce produsele alimentare de primă necesitate ca hrișca, pâinea și lactatele s-au scumpit brusc în plină pandemie?

9. De ce în Moldova o sticlă cu apă costă cu 30% mai mult decât în Ucraina?

10. De ce o călătorie cu autobuzul de la Chișinău la Călărași s-a scumpit cu 15 lei, dar condițiile de călătorie nu s-au îmbunătățit niciun pic?”, a enumerat Sandu.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților