Conform indicațiilor prim-ministrului Pavel Filip, vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu, a emis un Ordin în regim de urgență de creare a Comisiei de monitorizare și documentare cu privire la înghețurile târzii din primăvara anului 2017, înregistrate în luna aprilie curent, transmite CURENTUL.
Comisia de monitorizare și documentare, în termen de zece zile lucrătoare:
1. Va examina și evalua situația creată, în baza informațiilor prezentate de Direcțiile Raionale Agricultură și Alimentație;
2. Va elabora recomandări referitoare la măsurile ce urmează a fi întreprinse, în vederea reducerii consecințelor înghețurilor și ca urmare, a eventualelor afectări de înghețuri;
3. Va informa conducerea Ministerului, referitor la rezultatul evaluării situației create și va prezenta recomandări.
După primele discuții ale Comisiei, s-au stabilit următoarele:
Gradul de afectare a culturilor de câmp nu poate fi determinat, din motiv că sunt prevăzute ninsori în următoarele zile. Posibil cea mai afectată cultură va fi rapița.
Agricultorii care au reușit să facă lucrările de fertilizare la culturile de toamnă nu vor fi afectați substanțial.
În cel mai mare risc se află: plantațiile de nuc și plantațiile sâmburoase: cireșul, vișina, prunul, caisele și piersicul. De asemenea, pomii tineri pot fi afectați, din motiv că aceștia nu sunt pregătiți pentru astfel de temperaturi sensibile.
Informăm că, după finalizarea valului de ninsori, Ministerul Agriculturii va organiza ieșiri în teritoriu pentru a determina gradul de afectare e a culturilor de câmp. Totodată, specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare vor oferi informații detaliate privind protecția culturilor agricole în urma afectării.
Conform prognozelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cea mai riscantă perioadă pentru culturile agricole va fi noapte din 20 aprilie spre 21 aprilie 2017.
Cristina Parfeni