[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mai multe nereguli depistate la o întreprindere din Bălți. Persoana riscă până la 6 ani închisoare
19 Ianuarie

Ofițerii Direcției Nord a Inspectoratului Național de Investigații au fost efectuate percheziții la opt puncte comerciale care aparțin unei întreprinderi specializate în comerțul cu amănuntul a produselor alimentare în asortiment variat, în raza municipiului Bălți. Afacerea este gestionată de un bărbat din municipiul Bălți, transmite CURENTUL.

Astfel, în urma perchezițiilor efectuate la punctele comerciale de către ofițerii de investigații în comun cu reprezentanții Agenției Naționale Siguranța Alimentelor și Centrul de medicină preventivă, au fost depistate și ridicate: produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat în cantitate de 48 kg (salam, produse din cofetărie, ciocolate, biscuiți, băutură răcoritoare, sucuri, miere de albină, ulei), cât și produse alimentare în lipsa actelor de proveniență legală în cantitate de 105 kg (salam, produse făinoase, crupe, orez, zahăr, mazăre).

Totodată, au fost ridicate și mijloace bănești în mărime de 700 lei, care nu erau reflectați în actele de evidență contabilă.

La fel, din oficiul întreprinderii au fost ridicate înscrisuri de ciornă, fișe de distribuire și recepționare a mărfurilor care nu sunt la evidență strictă, în comun cu marfa fără acte de proveniență, mijloacele bănești necontabilizați.

Procesul contravențional a fost pornit în baza bănuielii rezonabile de comercializare a mărfurilor în lipsa actelor de proveniență, încălcarea legislației cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic, încălcarea regulilor de folosire și aplicare a mașinilor de casă și control.

În acest caz, urmează să fie sesizată și Agenția pentru protecția consumatorului și protecția pieței, care dacă va constata prezența încălcării regulilor de comerț, va fi în drept să aplice o amendă în mărime de până la 6 mii de lei.

De asemenea, urmează a fi dispusă expertizarea mărfurilor de calitate dubioasă depistate în vederea stabilirii dacă acestea prezintă sau nu peroicol pentru consumatori.

Conform legislației in vigoare persoanele culpabile de „Evaziune fiscală a întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor”, se pedepsesc cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de la 167 500 până la 267 500 lei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților