[ X ]
Mai multe Centre de Sănătate şi Oficii ale Medicilor de Familie au beneficiat de echipament
9 Martie

Circa 66 de Centre de Sănătate şi Oficii ale Medicilor de Familie din raioanele țării au beneficiat de echipament esențial pentru sălile de triaj medicale, necesar pentru diagnosticarea precoce a problemelor de sănătate, precum și de suport informativ privind tehnicile de examinare a adultului în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară. Iar 2803 persoane, din grupul de risc sau cu predispoziție la BNT (diabet, hipertensiune sau boli cardiovasculare, etc.) din comunități au participat la seminare informative privind schimbarea comportamentului și adoptarea unui mod sănătos de viață.

Acestea, dar și alte rezultate obținute în perioada lunilor iulie-decembrie 2018 în cadrul proiectului moldo-elvețian „Viața Sănătoasă. Reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT) în Republica Moldova” au fost prezentate și discutate astăzi, 06 martie curent, în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), de către membrii Consiliului Coordonator al Proiectului.

În cadrul a 10 raioane a fost actualizat profilul de sănătate și desfășurat un curs de instruire dedicat planificării proiectelor, în urma căruia vor fi elaborate planuri de acțiune pentru schimbare de comportament prin abordarea intersectorială a intervențiilor și vor fi implementate în comunități de către echipe multidisciplinare, coordonate de consiliile de sănătate publică locale.

Totodată, a fost elaborat un concept de servicii integrate pentru prevenirea, asistența și îngrijirea de durată a persoanelor cu BNT în baza revizuirii serviciilor sociale și bunelor practice existente la nivel de cooperare intersectorială și lansat procesul de elaborare a proiectelor de prestare a acestora în trei raioane (Orhei, Ungheni și Fălești).

De asemenea, în baza protocoalelor clinice naționale ale MSMPS au fost elaborate suporturi educaționale pentru bolnavii de diabet zaharat tip II și de boală ischemică.

În urma celor discutate, au fost identificate activitățile ce urmează să fie desfășurate în următoarea perioadă, printre care: fortificarea capacităților de instruire a specialiștilor Agenției Naționale de Sănătate Publică în promovarea sănătății, implementarea planurilor de acțiuni realizate în raioanele pilot prin acordarea de granturi mici, instruirea și ghidarea reprezentanților autorităților publice locale în elaborarea propunerilor de proiecte în dependență de nevoile comunității, facilitarea procesului de instruire a medicilor de familie și a asistentelor medicale în promovarea sănătății și altele.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților