La finele lunii iulie s-a încheiat campania de recoltare a cerealelor de grupa I fiind recoltate peste 95 % din suprafața totală de grâu, transmite CURENTUL.
Contactat de reporterul nostru, Marin Grama, consultantul superior al Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a spus că în acest an s-a înregistrat o creștere a recoltei de grâu.
„Aceasta constituie 3,25 tone per hectar, cu 0,12 tone mai mult decât în 2018 ( 3,13 tone) potrivit datelor prealabile comunicate de direcțiile agricole din raioanele țării”, a spus Marin Grama.
În acest an, suprafața totală de grâu a constituit 337 mii hectare, iar cea de orz 46, 7 mii hectare. Agricultorii au optat pentru cultivarea soiurilor autohtone, cât și pentru cele importate din Ucraina, Rusia și inclusiv soiuri înscrise în cataloagele Uniunii Europene.
Potrivit lui Marin Grama, Republica Moldova va exporta și în acest an o cantitate de 700 de mii de tone de grâu din cantitatea recoltată de 1,1 milioane tone. Recolta de grâu obținută în 2019 este suficientă pentru a asigura securitatea alimentară a țării, cantitatea necesară fiind de 330-350 mii tone.
Ministerul Agriculturii anunță o prognoză de 2,13 tone per hectar cu un volum total de aproximativ 760 mii tone pentru culturile de floarea soarelui care constituie 356 mii ha. Cât privește recolta de porumb se așteaptă o recoltă mai mică decât în 2018 de 1,7 milioane tone, acest fapt fiind cauzat de condițiile meteo care sunt diferite în fiecare an.
„Conform datelor oferite de Serviciul Hidrometeorologic de Stat în ultimele săptămâni s-au semnalat condiții meteo favorabile pentru creșterea și recoltarea culturilor agricole. La culturile de porumb a început înflorirea știuletelui și coacerea laptelui, la sfecla de zahăr continuă creșterea rădăcinii principale”,a conchis Marin Grama.
Mihaela Grosu