Către 1 septembrie 2016 portofoliul de credite brute al Moldova Agroindbank a constituit peste 11 milioane de lei, dintre care creditele neperformante au atins o pondere de 13,4%, fiind mai mică decât media înregistrată pe sistem de 16,51%. În valoare absolută suma creditelor neperformante a constituit – 1.5 milioane de lei dintre care peste 1 milion de lei sunt credite scadente. Acest fapt înseamnă că 69% din creditele neperformante sunt credite sănătoase, care se rambursează în termen, transmite CURENTUL.
Soldul datoriei la creditele neperformante în capitalul normativ total (CNT) reprezintă 62,34%, media pe sistem fiind de 66,53%.
Moldova Agroindbank acordă o atenţie deosebită comunicării cu mediul de afaceri, lucrează individual cu fiecare client, îl susţine şi îl ajută să depăşească perioadele mai complicate în afacere prin consultanţă şi oferte avantajoase.
Noţiunea de „credite neperformante” este deseori manipulată în presă, fiind neclară pentru publicul larg, astfel ne propunem să lansăm o serie de proiecte media pentru a dezvălui acest aspect.
De menţionat este că împrumuturile bancare neperformante nu reprezintă un risc major pentru o instituţie bancară atâta timp cât sunt gestionate corect şi sunt în limitele medii pe piaţă. Examinarea indicatorilor creditelor neperformante trebuie examinate în contextul ansamblului de indicatori care indică starea de sănătate a portofoliului de credite a băncii.
Cristina Pendea