[ X ]
[ X ]
[ X ]
MAI împreună cu Fundația Soros-Moldova a realizat și lansat Scrisoarea de Drepturi
21 Septembrie

Ministerul Afacerilor Interne în colaborare cu Fundația Soros-Moldova (FSM) a lansat astăzi, 21 septembrie curent, Scrisoarea de Drepturi, instrument destinat informării persoanelor reținute despre drepturile garantate de lege în perioada aflării în custodia Poliției, transmite CURENTUL.

La lansare a fost prezent ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, Directorul Programului de Drept al FSM, Victor Munteanu, reprezentanți ai FSM, Șefii Inspectoratelor de Poliție din Capitală și alți angajați MAI.

În cadrul acestui eveniment, ministrul Alexandru Jizdan a menționat despre colaborarea productivă și eficientă pe care MAI o are cu Fundația Soros.

„Prin această colaborare susținem deplin promovarea valorilor societății civile și diversitatea programelor implementate de către Fundația Soros-Moldova în diferite domenii. Această scrisoare este foarte utilă pentru reținuți dar și pentru polițiști”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros Moldova, Victor Munteanu, a vorbit despre colaborarea cu angajații Ministerului de Interne și bunele rezultate obținute în urma activităților comune, dar și despre necesitatea implementării scrisorii de drepturi, care a fost constatată de autorii studiului Reținerea persoanei de către Poliție, elaborat cu susținerea Programului de Drept al FSM.

Această Scrisoare conține informații despre dreptul la asistență din partea unui avocat, dreptul la informare privind motivele reținerii, dreptul de a păstra tăcerea, dreptul de a avea acces la documente referitoare la reținere persoanei, dreptul de a contacta telefonic rudele sau alte persoane ș.a.

Totodată, conținutul scrisorii a fost tradus în 10 limbi de circulație sporită pe teritoriul țării și tipărită în 125 mii de exemplare. În conformitate cu ordinul MAI, Scrisoarea de drepturi urmează a fi distribuită subdiviziunilor MAI și va fi înmânată la momentul reținerii de facto, după caz, la momentul reținerii de drept.

Această activitate este desfășurată în cadrul proiectului Garanții procesuale la etapa prejudiciară a procesului penal, implementat de Programul de Drept al Fundației Soros-Moldova, Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției, conform Acordului de colaborare din 24 martie 2016.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților