Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne, a venit cu precizări referitor la informațiile apărute în spațiul public privind cazul de răpire a cetățeanului ucrainean Nicolae Ceaus, informează CURENTUL.
Astfel, din momentul parvenirii apelului 112, orientativ la o oră după producerea crimei, au intervenit toate instituțiile specializate ale Ministerului și deodată a fost pornită cauza penală de către procurorii din procuratura specializată în combaterea crimei organizate și cauze speciale. Imediat, angajații responsabili ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au activat în mod sporit pentru a colecta probe pe cazul menționat, stabilirea cercului de persoane implicate și care a fost scopul comiterii acestei infracțiuni, dar și au reușit să rețină o persoană. Este de menționat că, ancheta pe acest caz este sub controlul direct al Ministrului Pavel Voicu.
„Noi, până astăzi am avansat în obținerea anumitor probe. Este prematur să venim deja cu acuzații, chiar dacă la această etapă avem o persoană reținută. Sunt depistate mijloacele de transport utilizate la comiterea infracțiunii. Au fost stabilite unele persoane, însă urmează să fie verificată identitatea acestora. De asemenea, se cunoaște traseul parcurs a celor care au comis infracțiunea și au fost identificate înscrisuri, urme și amprente. La această etapă sunt suficiente probe care demonstrează că această crimă a fost comisă de către cetățeni străini care au traversat frontiera în Ucraina, sunt chiar probe și înscrisuri în limba ucraineană, însă aceasta nu presupune că sunt neapărat cetățeni ai Ucrainei”, a precizat Ministrul Pavel Voicu, în cadrul unui briefing de presă.
Ministerul Afacerilor Interne menționează că, descoperirea acestei infracțiuni ține de toate instituțiile de anchetă din Republica Moldova, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate, care urmează să solicite o serie de informații de la autoritățile ucrainene, cu care au un acord de colaborare și schimb de informații.
În context, MAI îndeamnă demnitarii și factorii politici care dețin probe pe marginea acestui caz să le prezinte organelor de anchetă, evitând careva speculații politice, care pot afecta ancheta și chiar pune în pericol viața persoanei răpite.
Specificăm că, toate măsurile operative întreprinse sunt cu titlu de secret al urmăririi penale și pot prejudicia atât victima, cât a informa infractorii despre măsurile de urmărire penală care urmează să fie întreprinse. În continuare urmează a fi întreprins un plan de acțiuni, în colaborare cu toate subdiviziunile implica, pentru ca organul de urmărire penală sa își poată duce până la capăt documentarea conform legislației in vigoare.
Amintim că, pe data de 3 Aprilie, la ora 13:15 Serviciul 112 a fost informat că pe str. Testemițanu a fost răpită o persoana, la o ora după înfăptuirea crimei. Informăm că Ceaus Mikola, este un cetățean de origine ucraineană, care în 2016 a fost supus unei urmăriri penale din partea organelor de drept din Ucraina, pentru luare de mită în proporții mari și alte activități ilegale. În 2017, acesta a traversat ilegal frontiera cu Moldova și a solicitat Președinției azil politic, fiind refuzat mai apoi.
Cristina Gurez