[ X ]
[ X ]
[ X ]
MAEIE alături de cetățenii aflați peste hotare. Ce trebuie să cunoască aceștia
18 Martie

Pandemia de Coronavirus (COVID-19) a generat o criză în sistemele social-economice din multiple state. Totodată, mai multe țări au declarat situații de urgență, închizând hotarele pentru călătoriile cetățenilor străini, în scopul limitării răspândirii infecției de COVID-19.

În aceste condiții, prioritatea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene este informarea și asistența pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare. Ministerul întreprinde toate acțiunile posibile pentru ajutorarea cetățenilor moldoveni aflați în situații dificile în străinătate, în vederea identificării soluțiilor, cu prioritate pentru cazurile excepționale și umanitare, inclusiv facilitând revenirea acestora în Republica Moldova.

Astfel, MAEIE și misiunile diplomatice și consulare ale RM au efectuat demersuri oficiale în adresa mai multor state, oferind asistența necesară și facilitând călătoriile cetățenilor blocați la frontiere, inclusiv: 83 cetățeni în Austria, 192 cetățeni în Ucraina, 37 camioane în Slovenia, 3 cetățeni evacuați din China, 3 cetățeni evacuați de pe vasul de croazieră din Japonia, sute de cetățeni care au tranzitat România, ș.a.

În cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene funcționează o Celulă de criză care coordonează acțiunile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea asistării cetățenilor moldoveni din străinătate, în această perioadă dificilă marcată de pandemia COVID-19 și măsuri tot mai restrictive de călătorie în multiple state.

MAEIE va depune, și în continuare, eforturi susținute pentru asistența cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării. Contam pe înțelegerea cetățenilor a situației actuale foarte dificile, precum si a circumstanțelor neordinare în care activează autoritățile statului.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează apelul către cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare, de a evita cât se poate de mult călătoriile, în special în zonele afectate de răspândirea infecției COVID-19 și atrage atenția asupra faptului că multe state aplică măsuri restrictive de călătorie, manifestate prin interzicerea accesului de intrare dar și ieșire din/în anumite zone, cât și închiderea unor puncte de trecere a frontierei sau instituirea unei perioade obligatorii de carantină.

Acest lucru ar putea avea drept urmare blocarea cetățenilor în anumite state și, respectiv, genera excedarea limitei de 90 de zile de aflare în statele din spațiul Schengen, fapt care este considerat o încălcare a regimului de ședere și este pasibil de răspundere administrativă. Prin urmare, în vederea evitării unor situații de blocaj peste hotarele Republicii Moldova și a consecințelor încălcării regimului de ședere în alte state, reiterăm apelul către cetățenii Republicii Moldova de a evita călătoriile în zonele afectate de COVID-19, iar în cazul în care acestea nu pot fi evitate de a se informa despre măsurile dispuse de autoritățile statelor de tranzit/destinație în contextul limitării răspândirii infecției de COVID-19.

Ministerul recomandă cetățenilor moldoveni, aflați în situații dificile și/sau care necesită asistență consulară peste hotare, să contacteze ambasadele și consulatele Republicii Moldova în țara respectivă, sau să apeleze la Centrul de apel MAEIE la nr. de telefon +373 22 788722 (https://mfa.gov.md/ro/content/centrul-de-apel).

Pe paginile web și profilurile de facebook ale Ministerului, Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale RM pot fi găsite informații și actualizări privind Alertele de călătorie referitor la condițiile de intrare și tranzit din statele de acreditare.

Lista ambasadelor și consulatelor Republicii Moldova, cu site-urile oficiale, paginile de facebook și telefoanele de urgență poate fi găsită AICI.
https://www.mfa.gov.md/ro/content/alerte-de-calatorie-covid-19

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților