[ X ]
[ X ]
[ X ]
MAEIE a găzduit reuniunea anuală ministerială a statelor membre ai Inițiativei Central Europene
23 Noiembrie

MAEIE a găzduit reuniunea anuală ministerială a statelor membre ai Inițiativei Central Europene (ICE), în cadrul căreia Republica Moldova a avut onoarea să dețină președinția pe parcursul acestui an. Tematica principală a reuniunii a constituit contribuția vitală a procesului de integrare europeană pentru pace, stabilitate, securitate și prosperitate în Europa și rolul Inițiativei Central Europene în procesul de extindere al UE.

În cadrul ICE, au fost explorate idei și strategii noi pentru consolidarea rolului și potențialului său în calitate de susținător al integrării în Uniunea Europeană. Președinția noastră în cadrul ICE a avut o poziție fermă: integrarea europeană trebuie să rămână prioritatea principală pentru statele candidate din această inițiativă. O altă temă crucială a discuțiilor a vizat ajustarea și modernizarea instrumentelor de cooperare regională ale ICE, în vederea contracarării efectelor negative ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Reuniunea ministerială s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune a statelor membre ICE. Cu onoare, am transferat președinția ICE către prietenii noștri din Albania, care o vor prelua începând cu ianuarie 2024.

Inapoi la arhiva noutaților