[ X ]
[ X ]
[ X ]
Luna septembrie fără precipitații a cauzat dezvoltarea unor boli și dăunători la plantele agricole
1 Octombrie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) declară că, în decursul lunii precedente pe teritoriul țării s-a semnalat vreme neomogenă după regimul termic și cu deficit de precipitații. În astfel de condiții s-au dezvoltat unele boli şi dăunători ale culturilor agricole, transmite CURENTUL.

„Pe câmpurile de sub păioase și leguminoase, s-a semnalat trecerea buhelor polifage de sol (semănăturilor, cu semnul exclamării), buha verzei, buha fructificaţiilor la stadiul de hibernare. Pe câmpurile de sub păioase a continuat hrănirea larvelor gândacului ghebos (783 ha populate din totalul de 5337 ha cercetate). La rapiţa de toamnă a avut loc hrănirea în masă a larvelor viespii rapiţei (Rîșcani, mun. Chișinău, Leova, Cantemir, pe o suprafață de 890 ha cercetate, în totalitate populate de acest dăunător), precum şi popularea cu puricii cruciferelor (s-a constatat popularea în proporție de 100% a suprafeței totale cercetate de 1193 ha, iar pe o suprafață de 303 ha (Leova), s-a semnalat chiar depășirea PED de 3-5 gândaci/m2). S-a remarcat popularea rapiţei cu gâdacul roşu al rapiţei, gărgărița tulpinilor de rapiță (Soroca) şi hrănirea buhei C negre (mun. Chișinău, Cantemir). Dintre boli s-a semnalat dezvoltarea fomozei”, se menționează într-un comunicat al ANSA.

„În localități, fâșii forestiere și de-a lungul traseelor s-a finisat hrănirea omizii păroase a dudului și trecerea acesteia la hibernare. În livezi a continuat hrănirea larvelor viermelui merelor, a prunelor, cu trecerea ulterioară a majorității dăunătorilor în stadiul de hibernare. La viţa de vie s-a dezvoltat putregaiul cenuşiu (pe 1127 ha din totalul de 2602 ha cercetate)”, mai adaugă ANSA.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților