[ X ]
Luna iunie – mai caldă ca de obicei. Temperaturile normei au fost cu 1,5 – 2,5 grade Celsius mai ridicate
7 Iulie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că pe parcursul lunii iunie, pe teritoriul țării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei și cu precipitații, transmite CURENTUL.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 1,5-2,5°C și a constituit +20..+22°C, ceea ce se semnalează în medie o dată în 3-7 ani. Temperatura maximă a aerului a urcat pe teritoriul țării până la +35°C și a fost înregistrată la stațiile meteorologice din Camenca, Râbnița, Dubăsari, Tiraspol, Leova, Comrat, Ceadîr-Lunga, situație semnalată, în medie, o dată în 5-8 ani. Temperatura minimă a aerului a scăzut până la +3°C și a fost înregistrată la stația meteorologică Codrii pe data de 3 iunie.

În decursul lunii iunie precipitațiile au căzut neuniform pe teritoriul țării, sub formă de averse. Cantitatea acestora pe 85% din teritoriul țării a constituit 55-130 mm, pe alocuri fiind de doua ori mai mare decât norma. În restul teritoriului suma precipitațiilor a fost de 40-50 mm, ceea ce constituie 50 % din normă.

În luna iunie au fost înregistrate și fenomene meteorologice stihiinice. Astfel, în ziua de 22 iunie, la postul hidrologic Șirăuți din r-nul Briceni s-a înregistrat fenomen meteorologic stihiinic sub formă de aversă puternică: cantitatea de precipitații în timp de 2 ore a constituit 87 mm.

Totodată pe parcursul lunii s-au semnalat oraje, grindină, intensificări ale vântului de până la 19 m/s, care au fost înregistrate la stațiile meteorologice Fălești și Bravicea. Ploile puternice și foarte puternice din luna iunie, izolat însoțite de grindină, au cauzat inundarea caselor de locuit, deteriorarea obiectivelor economiei naționale, deconectarea de la sursele de energie electrică și vătămarea culturilor agricole.

Condițiile meteorologice din luna iunie pe o mare parte a teritoriului țării au fost satisfăcătoare pentru creşterea, dezvoltarea și formarea culturilor agricole. Ploile au completat rezervele de umiditate productivă în sol și au îmbunătățit condițiile pentru creşterea și dezvoltarea culturilor agricole pe o mare parte a teritoriului țării. La culturile cerealiere de toamnă, în prima parte a lunii, s-a atestat coacerea în lapte, iar în cea de-a doua a început coacerea în ceară. Spre sfârşitul lunii s-a semnalat coacerea deplină și unele gospodării agricole au început recoltarea roadei.

La porumb în decursul lunii a continuat formarea frunzelor, spre sfârşitul ei s-a format frunza a unsprezecea – a treisprezecea, izolat — frunza a cincisprezecea – a șaptesprezecea. Înălțimea plantelor a constituit 80-170 cm, izolat — 30-50 cm. Către ziua de 28 iunie, pe semănăturile cu porumb, rezervele de umezeală productivă în stratul solului cu grosimea de 0,5 m au constituit 45-80 mm pe cca 70% din teritoriu țării, ceea ce se încadrează în limitele normei pentru acest sezon, în restul teritoriului, predominant în sudul țării rezervele de umezeală constituie 20-40 mm.

În stratul de sol cu grosimea de 1 m rezervele de umezeală productivă în sol au constituit 75-190 mm pe cca 65% din teritoriul țării, ceea ce depășește valorile medii pentru acest sezon, iar în restul teritoriului, predominant în regiunile din sudul țării, rezervele de umiditate sunt mai mici decât valorile nominale și constituie 50-70 mm. În același timp, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe plantațiile multianuale au fost mai mici decât norma și au constituit 45-70 mm, doar izolat aceasta a înregistrat valori în limitele normei, fiind de 80-140 mm.

La floarea-soarelui în prima jumătate a lunii s-a semnalat formarea frunzelor, în a doua jumătate — formarea inflorescențelor, către sfârșitul lunii izolat a început înflorirea. Înălțimea plantelor a constituit 100-160 cm.

La semănăturile cu orz de primăvară în prima jumătate a lunii s-a semnalat înspicarea și coacerea în lapte, în a doua jumătate — coacerea în ceară. La sfecla de zahăr a continuat creşterea rădăcinii principale, totodată s-a atestat acoperirea integrală a spațiilor dintre rânduri. La culturile pomicole și vița-de-vie a continuat creşterea rodului, iar la vișin, cireș și soiurile timpurii de piersic și cais — coacerea și recoltarea roadei.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților