[ X ]
Luna ianuarie cea mai rece din orice an. Iată când a atins cele mai joase temperaturi
7 Ianuarie

Luna ianuarie în Republica Moldova este considerată cea mai rece lună a anului. Temperatura medie lunară a aerului pe teritoriu variază între -2,5 grade Celsius în sudul țării și -4,5 grade Celsius în nordul ei, informează CURENTUL.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cea mai rece lună ianuarie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost înregistrată în anul 1963 – temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -10,5 grade Celsius (Cahul) și
– 15,3 grade Celsius (Soroca).

Cea mai caldă lună ianuarie s-a înregistrat în anul 2007 – temperatura medie lunară a aerului a constituit în teritoriu între +2,5 grade Celsius (Briceni) și +4,2 grade Celsius ( Bravicea).

Valorile medii zilnice ale temperaturii aerului pe parcursul luni oscilează în teritoriu între -20…-29 grade Celsius (1963) și +8 … +11 grade Celsius (1948).

Minima absolută a temperaturii aerului pentru întreaga perioadă de observații a constituit -35,5 grade Celsius ( Brătușeni, r. Edineț, 20.01.1963), iar maxima absolută a atins + 16, 0 grade Celsius ( Dubăsari, Bravicea , 21. 01. 2007).

Precipitații cad preponderent în faza mixtă (circa 35% din normă) și sub formă de zăpadă ( circa 40% din normă). Grosimea medie decadică a stratului de zăpadă în teritoriu variază între 2 și 10 cm. Grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice în unele zile a atins 63 cm (6.01.1966, Cahul).

Învelișul de zăpadă stabil se formează în raioanele din nordul și nord-estul țării în medie în prima decadă a luni ianuarie.

Din fenomenele meteorologice stihinice cel mai frecvent se observă ninsori abundente, care sunt posibile în medie o dată în 3 ani. Semnificativ mai rar se înregistrează viscole puternice, depuneri intense de chiciură și polei și vânturi puternice. Scăderea temperaturii aerului până la – 25 grade Celsius și mai jos se poate semnala în medie o dată în 7-15 ani în jumătatea de nord a țării și odată în 30-50 ani în cea de sud.

Coroanele pomilor fructiferi și mugurii lor florari pot suporta geruri de până la – 25 … – 30 grade Celsius. În condițiile Republicii Moldova vătămarea culturilor pomicole se observă mai frecvent după moine îndelungată de iarnă, care reduc semnificativ rezistența pomilor la ger.

În perioada repausului relativ vița de vie suporta în general temperaturi de până la -12 grade Celsius, iar unele soiuri până la -15…-20 grade Celsius. În medie pieirea ochiurilor viței de vie nu depășește 10-20 %.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților