[ X ]
[ X ]
[ X ]
Lucrările silvice de toamnă au început în fondul forestier. Care sunt prețurile pentru lemnele de foc
13 Octombrie

În luna octombrie în fondul forestier gestionat de către Agenția „Moldsilva” a început recoltarea masei lemnoase, trimestrul IV, ultima etapă din anul curent care se va desfășura până la 31 decembrie, transmite CURENTUL.

Volumul de masă lemnoasă ca lemn de foc planificat spre recoltare de către întreprinderile silvice subordonate este de circa 145 mii, m3 inclusiv, specii tari (stejar, salcâm, frasin, etc.) – 115 mii, m3 și 30 mii, m3 specii moi (salcie, tei, plop, etc.), fiind mai mult decât în perioada similară a anului 2016, când a fost recoltat un volum de 121 mii m3.

În contextul reglementării comercializării masei lemnoase recoltate în cadrul entităţilor silvice, Agenţia „Moldsilva” a elaborat Metodologia formării, aplicării și reglementării preţurilor de comercializare a produselor lemnoase, acceptate prin ordin intern. Conform metodologiei respective, în cadrul întreprinderilor subordonate au fost aprobate cataloagele de preţuri de comercializare a masei lemnoase.

Astfel, preţul mediu (pe ramură) de comercializare a lemnului de foc (inclusiv TVA) constituie: specii tari (cu lungimea de 1,0 m) – 546,03 lei, pentru un metru ster, (780,04 lei/ m3); specii moi (cu lungimea de 1,0 m) – 294,97 lei; pentru un metru ster, (421,39 lei/ m3). În procesul lucrărilor de exploatare a masei lemnoase, în afară de lucrările care includ doborârea şi fasonarea sortimentală se execută şi lucrări suplimentare (colectare, transportare, etc.), costul cărora este inclus în preţul final de comercializare a sortimentelor respective.

Totodată, în această toamnă Agenția „Moldsilva” va crea culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de aproximativ 540 de ha din totalul anului 2017 de 934, deoarece o parte din acestea au fost efectuate în primăvară – 394 ha, iar lucrările de ajutorare a regenerării naturale vor fi executate pe o suprafață de 250 de ha din totalul acestui an de 2 938 ha dintre care 2 688 ha au fost efectuate în primăvara curentă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților