„Asistăm astăzi la semnarea unui contract de importanță strategică pentru Republica Moldova. Este vorba despre o parte din centura orașului Chișinău, care stabilește legătura cu partenerul nostru strategic, România. A fost o muncă grea și o procedură destul de complicată, pentru ca după rezilierea contractului din cauze de corupție între vechiul contractor și o fostă conducere a ministerului, să restabilim negocierile și să păstrăm finanțarea cu partenerul extern – Banca Europeană de Investiții. Vreau să felicit câștigătorii – compania Rutador și Lusmecon. Pentru noi este important ca banii pe care îi investim în construcția drumurilor să rămână în economia națională, de aceea am luptat pentru ca antreprenorii din Moldova să participe la astfel de licitații”. Afirmația a fost făcută de ministrul Chiril Gaburici după semnarea contractului pentru reabilitarea drumului de ocolire M2 – Chișinău, transmite CURENTUL.
Documentul a fost semnat de Administrația de Stat a Drumurilor și asocierea de companii SRL Rutador și S.A. Lusmecon din Republica Moldova. Contractul este parte a Programului din Sectorul Drumurilor, iar pentru realizarea acestuia, Banca Europeană de Investiții a acordat Guvernului Republicii Moldova suport financiar în valoare totală de 9 917 975, 17 Euro.
Șeful reprezentanței Băncii Europene de Investiții (BEI) în Republica Moldova, Antonio Castillo, a menționat că semnarea contractului reprezintă un eveniment important pentru infrastructura Republicii Moldova, inclusiv pentru locuitorii din municipiul Chișinău: „Banca Europeană de Investiții va continua să susțină astfel de proiecte, sperăm ca antreprenorii să respecte termenii stipulați în contract și să efectueze lucrări calitative”.
Directorul Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, a precizat că prevederile contractuale sunt mai dure, astfel încât lucrările de reabilitare să fie calitative și efectuate în termenii stabiliți, în mod contrar antreprenorul va fi penalizat.
Drumul de ocolire M2 – Chișinău, km 0+000 – km 6+550, cu o lungime de 6.55 km din drumul de centură al mun. Chișinău, ce leagă drumurile M1 și R3. Acest drum se situează la aproximativ 10 km vest de Chișinău. Conform proiectului, drumul urmează a fi îmbunătățit până la categoria Ib prin reabilitarea celor 4 benzi de circulație existente. De asemenea, se vor construi aproximativ 150 m de drumuri de acces. Reabilitarea drumului include reconstrucția sistemului rutier, demolarea și reconstrucția podețelor, construcția sistemelor de captare și evacuare a apelor de suprafață cât și relocarea utilităților existente.
Timpul planificat pentru finalizarea acestor lucrări este de 730 de zile şi 365 zile pentru perioada de garanție.
Cristina Pendea