[ X ]
[ X ]
[ X ]
Lucrările de reconstrucție a Muzeului de Arte din Chișinău au fost finalizate. Iată când va fi inaugurarea
3 Noiembrie

Ministerul Culturii și Muzeul Național de Artă a Moldovei anunță finalizarea lucrărilor de reconstructive a blocului Dadiani, transmite CURENTUL.

Inaugurarea blocului va avea loc mâine, 4 noiembrie, la ora 18.00.

Ministra Culturii, Monica Babuc, a specificat că acest edificiu a fost în reconstrucție 11 ani și lucrările au fost finisate datorită grantului oferit de Guvernul României.

„Acest bloc s-a aflat în reconstrucție din 2003, când s-a alocat inițial o sută de mii de lei. Edificiul întreg a fost construit încă în anii 1899 – 1901 și este un centru istoric colosal. În afara lucrărilor de restaurare, s-a făcut și proiectul clădirii și am avut nevoie de specialiști care se pricep la restaurarea obiectelor istorice. În 2014 am calculat o sumă investită de 21 milioane de lei, dar lucrurile erau pe departe de fi gata. Estimativ, am calculat că avem nevoie de 36,6 milioane de lei. Victor Ponta, când era prim-ministrul României, și Iurie Leancă a R. Moldova, au avut o întrevedere ambii unde au discutat mai multe aspecte legate de restaurarea unor monumente, vorbim de Sala cu Orgă, Muzeul de Istorie și Teatrul de la Cahul. În concluzie, s-a semnat un Memorandum și Guvernul României a alocat 2 milioane 8 sute mii de euro pentru a le restaura. Am avut o sumedenie de probleme, lipsă de specialiști alte lucrări, dar am ajuns până la sfârșit să finalizăm toate lucrările”, a spus Monica Babuc.

Muzeul Național de Artă conține peste 39 mii de piese de artă plastică și decorativă națională, europeană și de alte origini care datează din sec. XV.

Directorul Muzeului, Tudor Zbârnea spus s-a muncit operativ pentru a finaliza lucrările și mai sunt detalii care trebuie finisate.

„Împărtășim această bucurie cu iubitorii de artă. Invit pe toți să vină la inaugurare și în zilele celelalte. Muzeul de Artă este o clădire frumoasă păstrată din trecut. S-au făcut și unele economii și vor fi îndreptate și acestea spre restaurare la ce mai este de făcut. Vom munci operativ ca să avem o structură omogenă a întregului edificiu”, a spus Tudor Zbârnea.

Șefa Direcției Generale a Ministerului Culturii, Svetlana Pociumban. a invitat toți iubitorii de artă să nu piardă ocazia de a vizita muzeul în zilele de lucru.

„Felicit toată lumea, colectivul muzeului, cei care au muncit, cei care vor veni la muzeu. Specialiștii au avut mult de lucru pentru a restaura blocul, noi toți am muncit. Vă invităm să vizitați muzeul cu prietenii, rudele, apropiații”, a spus Svetlana Pociumban.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților