[ X ]
[ X ]
[ X ]
Lucra la Guvern, dar locuia la „Zarea”! Cum a fost calea spre succes a unui ex-vicepremier care acum se ocupă plenar de cercetare!
21 Martie

Prorectorul pentru cercetare și conferențiar la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei, Tatiana Potîng, este profesoară de limba și literatura română după calificare, a fost lector la Universitatea din Bălți, ulterior s-a implicat în politică și a devenit în 2009 vice-ministru al Educației, iar ulterior viceprim-ministru în Guvernul Leancă. Despre aceasta ea a povestit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.

Tatiana Potîng, care este și vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator spune că și-a dorit să devină profesoară de limbă și literatura română.

„Conform calificării din diploma de licență sunt profesor de limba și literatura română. Trebuie să mărturisesc că eu n-am avut niciodată dubii referitor la viitoarea carieră. De când am conștientizat noțiunea de profesie mi-am dorit să fiu profesoară de limbă și literatură. Pentru mine aceasta a fost meseria perfectă care îmbina firesc două pasiuni manifestate încă din copilărie: pedagogia și lectura.

Facultatea de Filologie a Universității din Bălți mi-a oferit bagajul necesar pentru ambele componente, a fost universul în care m-am format, fundația pe care am clădit.

Toată activitatea mea de după absolvirea universității se leagă de școală și educație, fie că eram profesor școlar la Liceul „B. P. Hașdeu” din Bălți, lector la universitatea pe care am absolvit-o, sau viceministru al educației. Activitatea științifică și doctoratul gravitează tot în aceeași sferă, a literaturii, culturii, folclorului”.

Pentru că își dorea să schimbe lucrurile a decis să se implice și în politică.

„În activitatea politică m-am implicat în perioada de glorie a guvernării comuniste pentru că-mi doream să schimb lucrurile. Nu am fost ghidată de argumente pragmatice și nu am căutat dividende politice. Eram în opoziție în raport cu guvernarea, iar acest lucru era foarte complicat și riscant într-un oraș comunist cum era Bălți la acea vreme. Am rămas fidelă acestor principii și ulterior, când a trebuit să iau niște decizii politice și să particip la constituirea unei noi formațiuni în care sunt vicepreședintă până în prezent.

În 2009 am răspuns solicitării să vin la ministerul educației. De atunci am început să descopăr domeniul administrativ, care s-a dovedit a fi foarte solicitant, dar și interesant în egală măsură. Legat de acea perioadă regret că a trebuit să-mi expun și fiica la aceste schimbări, că a trebuit să stăm jumătate de an într-o cameră la „Zarea” până am găsit o gazdă la Chișinău.

Funcția de viceprim-ministru deținută în guvernul Leancă a fost memorabilă mai ales prin efortul în semnarea Acordului de Asociere și liberalizarea Regimului de vize.

Actuala funcție de Prorector pentru cercetare și conferențiar la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei corespunde plenar formării mele și-mi permite să valorific și experiența administrativă acumulată”, a povestit Tatiana Potîng.

Tatiana Potîng spune că nu deține cheia succesului.

„Nu mi-am propus vreodată să fiu un om de succes și nici nu mă consider unul. În schimb mă simt un om împlinit, inclusiv prin activitatea și cariera mea. Cred că cel mai important este să-ți faci munca cu plăcere. Atunci succesul e garantat”.

Cât despre planurile din acest an, Tatiana Potîng spune că și-a planificat să scoată două cărți, suporturi de curs, la Antropologia culturală și Introducere în teoria literaturii.

poting

poting2

poting1

poting3

poting4

poting5

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților