[ X ]
Luchianiuc: Lupta cu fumatul nu trebuie să fie lupta cu producătorii locali
15 Mai

Bloggerul Eugen Luchianiuc consideră că, deși toate guvernele au luptat cu fumatul, în consecință ramura a fost distrusă, iar numărul de fumători a crescut de la an la an. 

„Am citit recent, un material în presă, care, sincer să recunosc, m-a surprins, pentru că m-a făcut să privesc cu alţi ochi la ceea ce se întâmplă pe piaţa produselor de tutun din Republica Moldova. Anterior, chiar credeam că lupta cu tutunul va face societatea noastră mai sănătoasă, dar cifrele pe care le-am analizat mă îngrozesc. Datele oficiale arată că numărul fumătorilor în Republica Moldova creşte de la an la an. Şi aceasta chiar dacă diferite guverne s-au tot lăudat (mai ales în ultimii ani) că luptă cu fumatul şi chiar au întreprins unele acţiuni concrete în acest sens. Astăzi, circa 30% din adulţi şi circa 16% din adolescenţi sunt fumători activi în Republica Moldova. Această cifră, acum un deceniu, când a început „lupta activă cu fumatul” era mult mai mică – în 2013 doar 24% din adulţi erau fumători activi. Paradoxal, dar cu cât mai mult „luptă” statul cu fumatul, cu atât creşte numărul fumătorilor. Dar cum se „luptă” la noi cu fumatul? Statul interzice subvenţionarea  producătorilor de tutun. Statul vinde toată infrastructura de procesare a tutunului, ştiind din start că ea va fi distrusă de cei ce o vor cumpăra, pentru că ei au alte interese decât de a o dezvolta şi a o folosi în continuare. Statul aplică lovituri producătorilor locali prin politica bugetar-fiscală. Şi tot aşa mai departe. De fapt, statul nu luptă cu fumatul, ci cu producătorii locali. Aceasta în situaţia când alte ţări, inclusiv România, subvenţionează o ramură atât de importantă pentru economia naţională, cum este cea de producere a tutunului. La noi efortul statului în această direcţie este întregit şi de unii aşa-zişi reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai presei, care, fără să intre în esenţa celor ce se întâmplă, îşi dau cu părerea, iar uneori declanşează atacuri nefondate, fără a-şi da seama că de fapt ei sunt doar nişte instrumente prin care cineva îşi promovează interesele”, scrie Luchianiuc.  

El spune pe piața produselor de tutun de tutun se învârt miliarde de lei.

„Ar fi bine să vă documentaţi, căci cifrele chiar vă vor şoca şi poate atunci veţi privi cu alţi ochi situaţia de pe această piaţă. Eu am accesat datele oficiale (data2b.md) şi am făcut un simplu calcul care vizează marile companii internaţionale ce activează pe piaţa produselor de tutun din Moldova. Numai din 2017 până în 2022 (pentru 2023 datele încă nu sunt) vânzările lor cumulative au constituit 14 miliarde 301 milioane lei. Adică, cam cât deficitul bugetar al Republicii Moldova prevăzut iniţial de Legea bugetului pentru anul trecut. Profitul cumulativ al acestor companii a fost de 372 milioane lei. Eu nu am nimic împotriva marilor companii internaţionale care operează pe piaţa produselor de tutun din Moldova – să facă şi în continuare business, căci asta le este menirea.

Dar haideţi să privim lucrurile şi din alt punct de vedere. Haideţi să susţinem şi producătorii locali, care practic au dispărut. De aici vor veni şi locuirile de muncă noi. Apropo, din câte înţeleg, revigorarea ramurii poate asigura minimum 40 mii noi locuri de muncă. Pentru comparaţie – la trei dintre cele mai mari corporaţii străine care sunt pe piaţa produselor de tutun din RM activează în total circa 100 de persoane. De aici va veni şi creşterea PIB – la prima etapă, realmente acesta poate creşte cu peste 1%, dar în timp poate reveni la ponderea de altă dată, când ramura tutunului asigura circa 23% din PIB, iar angajaţii în acest domeniu – circa 25% din numărul total de persoane implicate în câmpul muncii. Lupta cu fumatul poate continua, numai haideţi să nu încurcăm – lupta cu fumatul nu trebuie să fie lupta cu producătorii locali. E timpul să înţelegem că ceva nu merge bine, dacă luptăm cu fumatul, iar numărul fumătorilor creşte continuu, o importantă ramură economică e distrusă, iar banii consumatorilor din Moldova alimentează conturile corporaţiilor străine”, consideră acesta.

Inapoi la arhiva noutaților