Astăzi, 2 mai, a avut loc o situație de urgență la fabrica Topaz din Chișinău. Directorul general Inna Linnic nu a fost admisă în întreprindere din ordinul noii conduceri, a cărei împuterniciri nu au fost confirmate de nimeni, relatează Logos Press.
Presa a fost informată că, începând cu 6 martie 2025, uzina a fost transferată în administrare unor persoane care nu pot explica atribuţia lor la această întreprindere. În prezent, funcția de CEO este exercitată de un anume Yuksel Maksim Onur (cetățean turc), iar Weisman Oscar apare ca adjunct al acestuia. Managerii numiți se poziționează drept noii proprietari. Ei administrează uzina ca stăpâni: contactează agențiile guvernamentale și băncile în numele întreprinderii, emit procuri, iniţiază procese în instanță și, de asemenea, concediază personalul uzinei.
Totodată, în Registrul de Stat al Republicii Moldova nu există nicio înscriere care să confirme atribuțiile conducerii autoproclamate a Topaz după anularea procedurii de insolvență a acesteia (din 25 februarie 2025).
După cum a declarat Inna Linnic pentru Logos Press, uzina are active solide în valoare de 400 de milioane de lei în bilanț, inclusiv utilaje și un teren de 4 hectare în partea centrală a Chișinăului.
„Astăzi, 2 mai, am primit un extras de la Agenția Serviciilor Publice, care precizează clar: Sunt singurul administrator legal al Topaz și port responsabilitate financiară pentru toate bunurile întreprinderii. Doresc să declar oficial că accesul meu în fabrică este blocat, familia mea și cu mine suntem amenințați cu violență fizică și, în astfel de condiții, este imposibil să controlăm procesul și să garantăm siguranța bunurilor.”
Trebuie menționat faptul că nu e vorba despre un simplu obiect, ci despre unul strategic, care în prezent se află sub sancțiuni. Astfel, la sfârșitul anului 2023, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret care introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei, care au afectat 181 de companii și 185 de persoane fizice. Printre aceștia se numără fabrica Topaz din Chișinău și directoarea sa generală, Inna Linnic.
Aceste sancțiuni opresc complet operațiunile comerciale, blochează activele, interzic retragerea capitalului în afara Ucrainei, suspendă acordurile comerciale, inclusiv tranzitul resurselor și transportul pe teritoriul Ucrainei.
Majoritatea activelor fabricii Topaz din Chișinău, care produce microelectronică pentru motoarele de avioane, sunt deținute de United Engine Corporation (UEC), o divizie a Rosteh, care a căzut sub sancțiunile UE și SUA. Înainte de război, compania a furnizat Rusiei componente pentru piese și echipamente de aeronave pentru producția lor.
În octombrie 2023, fabrica a fost vândută pentru 16 milioane de euro unei companii rusești, care, conform unor rapoarte, este controlată de omul de afaceri Slivinsky.
În această situație, poziția autorităților moldovenești este neclară. Acestea nu au reacționat încă la evenimentele menţionate, în ciuda faptului că preluarea controlului asupra fabricii de către raideri are loc în mod deschis.
Sursa: logos-press.md https://logos-pres.md/ru/