[ X ]
Locuiești în raionul Cahul și cauți un loc de muncă sau oportunități de dezvoltare? Uite ce trebuie să faci pentru a beneficia de cele mai bune oferte!
19 Iulie

Tinerii din raionul Cahul, cu vârste între 16-35 de ani care sunt în căutarea unui loc de muncă sau noi oportunități de dezvoltare, sunt încurajați să se înregistreze la Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă (DOFM) din orașul Cahul pentru a fi incluși în multiplele programe lansate pentru accesarea pieței muncii fie în calitate de angajat sau antreprenor.

În acest sens, Centrul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), a lansat un proiect ce are menirea de a ajuta tinerii dezavantajați din regiunea dată să-și găsească un loc de muncă sau să beneficieze de alte posibilități de dezvoltare disponibile în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare lansat recent.

Necesitatea acestui proiect a apărut ca urmare a situației cu care se confruntă raionul Cahul. Deși în regiune locuiesc circa 105 mii persoane,fiind a treia regiune a țării după numărul de populație, aici se înregistrează cea mai mare rată a tinerilor inactivi (NEETs, în traducere din engleză – care nu lucrează, nu urmează nici o formă de instruire sau învățământ).

Eugenia Sarsaman, Șefă al DOFM Cahul: „Datele noastre indică o scădere a numărului persoanelor în căutarea unui loc de muncă de la 1278 în 2015 la 861 înregistrate în primele 9 luni ale anului 2018; dintre care 57% sunt persoane slab calificate și 34% sunt tineri până la 29 de ani. În același timp, în raionul Cahul avem mai multe oportunități de angajare grație Parteneriatului Local de Ocupare lansat cu suportul OIM, dar și diferite oportunități de recalificare și instruire”.

O posibilă cauză a descreșterii ar putea fi faptul că adesea tinerii NEETs nu se înregistrează la DOFM, fiind categoria care necesită suport individualizat pentru a accede pe piața muncii; nu cunosc care sunt serviciile publice la care se pot adresa pentru suport, nu au acces la informații și nu au încredere în autoritățile și serviciile publice.

Din considerentul lipsei unei garanții de angajare după absolvirea universității din Cahul, tinerii preferă să plece în căutarea unui loc de muncă în afara țării.

În vederea identificării tinerilor inactivi; a-i convinge să se încadreze pe piața muncii pentru a beneficia de locuri de muncă decente acasă, CNTM va iniția o campanie de identificare pentru a informa tinerii de oportunitățile disponibile în raionul Cahul.

Roman Banari, vicepreședinte CNTM: În primul rând, îi vom identifica pe tinerii inactivi din raionul Cahul și, în paralel, vom coopera cu potențialii angajatori din regiune, pentru a îmbunătăți abilitățile profesionale tehnice și pentru a asigura tranziția tinerilor din acest grup pe piața forței de muncă. Tinerii în cadrul proiectului vor beneficia de mai multe oportunități, inclusiv: cursuri de formare pe subiecte ce țin de dreptul la muncă, instruire în dezvoltarea micului business și lansarea unei afaceri . Totodată, în urma examinării individualizate a dosarelor participanților la proiect, tinerii vor fi referiți de către Consiliul de Coordonare al proiectului la serviciile oferite de DOFM Cahul sau la alte programe de suport oferite de Parteneriatul Local de Ocupare. Grație proiectului tinerii vor avea posibilitatea de a se angaja, transformându-se astfel în actori activi pe piața muncii, beneficiind de toate drepturile și garanțiile existente pe piața muncii.

Vrabie Violeta, Coordonatoarea de proiect al OIM: „Prin acest proiect implementat în raionul Cahul ne dorim, în primul rând, să identificăm tinerii inactivi , să-i pregătim pentru ieșirea pe piața muncii prin oferirea informațiilor despre oportunitățile de angajare disponibile, astfel încât aceștia să-și construiască o carieră frumoasă acasă, fiind protejați prin legislația în vigoare. Autorii proiectului consideră că există toate premisele ca raionul Cahul, grație campaniei de identificare a tinerilor inactivi și activizarea acestora pentru a accede pe piața muncii, să devină un exemplu care ar putea fi replicat și în alte regiuni ale țării.

Pentru mai multe detalii, tinerii din raionul Cahul se pot adresa la:

Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă Cahul,

Strada Ștefan cel Mare 15, cod poștal: 3909.

Telefon: 299-22186; 299-21623; 299- 20595, email: evghenia.sarsaman@anofm.md, aofm.cahul@anofm.md.

Inapoi la arhiva noutaților