Asociația Patronală „Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova” (MĂR) a adresat o solicitare către Guvern, Ministerul Sănătății, ministra Sănătății, Premier și directorul ANSP, transmite CURENTUL.
Asociația solicită răspuns la unele neclarități.
„Care au fost argumentele care au stat la baza defavorizării sectorului HoReCa în reluarea activității din 01 iunie 2020 versus piețele comerciale?
2. Unitățile de alimentație publică sunt entități organizate, care corespund tuturor certificărilor și autorizațiilor necesare care asigură siguranța atât alimentară, cât și a comportamentului persoanelor care se află în entitate. În acest context, putem afirma cu toată certitudinea că sectorul HoReCa este net superior în respectarea normelor sanitare decât o piață. Rugăm, să ne comunicați care au fost criteriile de analiză conform cărora în situația epidemiologică actuală, piețele sunt mai sigure în activitate?
3. În contextul, distanței sociale prevăzute în piețele comerciale, cât și în magazinele alimentare de minim 1 metru, cum se argumentează distanța pentru unitățile de alimentație publică de 1,5 – 2 metri între persoane? Ținem să menționăm că, în nici într-o țară cu o situație epidemiologică mult mai severă, nu este prevăzută distanța la masă între persoane fizice și cu maximum 4 persoane la mese”, se spune în solicitare.
Cristina Parfeni