[ X ]
[ X ]
[ X ]
Livrarea grânelor către producătorii de pâine a fost stopată
28 Aprilie

Mai mulţi producători de grâne au stopat livrarea acestora către producătorii de făină şi pâine, iar motivul invocat ar fi seceta de primăvară care a distrus deja o mare parte din această cultură agricolă.

Solicitat de reporterul CURENTUL, Ilia Stoianov, administratorul companiei „Măcinătorul”, ne-a comunicat că livrarea a fost stopată pentru că grâne nu sunt.

„Pe piață nu sunt grâne deja, cele rămase le lăsăm pentru sămânță. La moment suntem în căutarea grânelor, toți au oprit acum vânzările din cauza secetei care o avem. Noi nu refuzăm livrarea făinii de grâu, pur și simplu nu le avem în stoc. Prețul pentru grâne deja a crescut, cei care vor să vândă nu le vând, iar cei care au stabilit prețul de 4 lei spun că așteaptă ploile. Dacă va fi ploaie, vor vinde, dacă nu, se vor abține. Acum totul depinde de factorii climatici. Toți cei care au grâne au stopat vânzările pentru că cele semănate se usucă în pământ. Sunt unele gospodării care trebuie să reafâneze solul pentru că din ceea ce au semănat nu vor avea roadă”, a spus Ilia Stoianov.

De asemenea, Președintele Asociației Producătorilor din Panificație și Morărit, Veaceslav Guțuleac, ne-a comunicat că cel mai probabil se ia o pauză pentru a vedea care este situația și a regla prețurile.

„Stoparea cred că e legată de prognoza care va fi în viitor la recolta grânelor. Se estimează o recoltă mai mică la grâne și în funcție de acest aspect s-a oprit totul. Se corectează și prețurile. Pe de o parte este Ucraina care are destul de multe rezerve de făină și nu cred că va fi un impact direct, dar posibil ca prețurile să crească în funcție de grâul care va fi recoltat. Depinde și de exportul grâului din țară, dacă va fi restricționat pentru R. Moldova va fi simplu să regleze problema făinii. Totul depinde de cât o să se permită exportul grâului în afara țării”, a spus Veaceslav Guțuleac.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților