[ X ]
[ X ]
[ X ]
Liviu Vovc, la sesiunea de iarnă a APCE: „Avem nevoie de implementarea unei evaluări de nădejde a judecătorilor și procurorilor”
26 Ianuarie

Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc a participat la panelul de discuții privind independența judecătorilor în Republica Moldova (și în Polonia), în cadrul lucrărilor sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Strasbourg, transmite CURENTUL.

Dezbaterile vizau un raport inițiat încă în toamna anului 2018, cu titlul „Judecătorii din Polonia și Moldova trebuie să rămână independenți” și la o eventuală rezoluție.

Deputatul a specificat de la bun început că „există o diferență fundamentală între a-ți critica țara și a-i critica pe cei care o distrug”, amintind că în 2015, o mână de tineri din Moldova, printre care și el însuși, au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva furtului miliardului din sistemul bancar, iar în curând protestele s-au transformat într-o mișcare protestatară de amploare, condusă de Andrei Năstase, și la crearea partidului Platforma DA.

Liviu Vovc a precizat că raportul prezintă o imagine clară a situației triste în care s-a pomenit Republica Moldova, după câteva așa-numite încercări de reformare a justiției și se referă la landromatul rusesc înfăptuit prin sistemul de justiție, invalidarea mandatului de primar câștigat de Andrei Năstase de către același sistem, persecutarea judecătoarei Domnica Manole, ceea ce demonstrează cât de „putred este acest sistem”.

Deputatul a menționat și fabricarea dosarelor politice în urma căreia au avut de suferit mai mulți membri, activiști și lideri din societatea civilă: Gheorghe Petic, Ion Caraman, Sergiu Cebotari, Ion Matasevici, Radu Cebotari, Alexei Alexeev, Olga Ceapchii, Ana Ursachi, Alexandru Machedon, Eduard Rudenco, Aurel Pisica, Vrej Martirosean și mulți alții. Deputatul a spus că deși în 2019, după plecarea lui Plahotniuc, părea că schimbarea în sfârșit a venit, sistemul a rezistat:

„Nici acum nu există o majoritate parlamentară care ar vrea să facă o schimbare din temelii pentru edificarea statului de drept. Avem nevoie de implementarea unei evaluări de nădejde a judecătorilor și procurorilor, împreună cu o misiune internațională de monitorizare. Sperăm că un nou Parlament, poate chiar anul acesta, poate livra astfel de rezultate”, a declarat Vovc.

Pe final, Liviu Vovc a făcut apel la toți membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să voteze rezoluția pusă în discuție și să urmărească atent evenimentele din Moldova, sistemul său de justiție și „politicienii care încă încearcă să-l submineze”, dar să manifeste și susținere față de judecătorii care au curajul să fie drepți și să lupte cu injustiția.

„Pentru a reuși să restabilim statul de drept, avem nevoie de suportul Dvs. deplin, precum și de expertiza Dvs. în evaluarea procurorilor și judecătorilor. Doar atunci când niciun politician moldovean nu va mai îndrăzni să folosească justiția în scopuri personale, încercând să-și infiltreze în sistem oameni din anturaj, justiția va fi independentă”, a spus deputatul.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților