[ X ]
Liviu Vovc a adresat un demers către Guvern în contextul organizării alegerilor anticipate
4 Februarie

„Pentru mine nu este clar de ce se tergiversează procesul de provocare a anticipatelor. Deja 30 de zile am pierdut pe sesizări la Curtea Constituțională care din start era clar că nu au sorți de izbândă, pe Hotărâri de Parlament care nu au efecte juridice. Și când parcă procesul s-a pornit, vedem că se mișcă destul de lent”. Declarația a fost făcută de deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, informează CURENTUL.

Parlamentarul a spus că el credea că săptămâna aceasta vor epuiza măcar prima tentativă de numire a Guvernului, dar se pare că prima tentativă va avea loc abia săptămâna viitoare.

„Scriu aceste lucruri nu pentru a critica pe cineva, dar chiar nu îmi e clar de ce se tergiversează procesul. Totuși țara se află în criză și nu ne putem permite o perioadă îndelungată un Guvern interimar cu împuterniciri restrânse. Dacă s-a spus că provocăm anticipate, atunci să le provocăm rapid și noul Legislativ să numească un Guvern plenipotențiar”, a declarat el, adăugând: „Și în toată această perioadă Platforma DA a fost lucidă și consecventă. Din start am declarat că, calea cea mai rapidă și constituțională de provocare a anticipatelor este epuizarea celor două tentative eșuate de numire a unui Guvern. A trecut o lună și au ajuns la cuvintele noastre și alți actori politici. Noi privim situația atent și analizăm toate riscurile și impedimentele care pot interveni”.

Vovc a subliniat că, în timp ce unii căutau pretexte de amânare, a sesizat Comisia Electorală Centrală pentru a afla dacă au în buget surse financiare pentru organizarea anticipatelor. „Dar problema este destul de delicată și e nevoie de găsit soluții ca acest lucru să nu pericliteze buna organizare a alegerilor parlamentare anticipate. După ce am primit răspunsul de la CEC, am transmis un demers Guvernului cu invocarea problemei și am solicitat opinia Executivului cu privire la depășirea ei”, a menționat parlamentarul.

Textul demersului:

„Ca urmare a interpelării mele către Comisia Electorală Centrală am fost informat că în bugetul instituției nu sunt prevăzuți bani pentru organizare unor eventuale alegeri parlamentare anticipate. În același răspuns mi s-a comunicat că pentru organizarea unui scrutin parlamentar, conform sistemului proporțional, ar fi nevoie de circa 113,9 mln. lei. În această sumă nefiind incluse cheltuielile destinate achiziționării echipamentelor de protecție în scopul prevenirii infecției COVID-19 în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor.

Menționez că Legea bugetului pentru anul 2021 a fost adoptată în lectură finală la data de 16 decembrie 2020 și publicată în Monitorul Oficial la data de 22 decembrie 2020, iar conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr. 181 din 25-07-2014, art. 61, alin. (5) legea bugetului nu poate fi modificată mai devreme de 1 iulie 2021.

În același timp, conform legii cu privire la Guvern nr. 136 din 07-07-2017, art. 15, alin. (2), Guvernul al cărui mandat a încetat nu este în drept:

a) să adopte și să prezinte Parlamentului spre examinare proiecte de acte normative și proiecte ale documentelor de politici;

b) să adopte ordonanțe și documente de politici;

c) să avizeze inițiative legislative, inclusiv proiecte de legi, și să examineze propuneri legislative;

În contextul celor menționate mai sus, constatăm că este imposibilă alocarea de mijloace financiare Comisiei Electorale Centrale, necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare în 2021 prin modificarea (la inițiativa unor deputați sau a Guvernului) Legii Bugetului pentru anul 2021.

În temeiul prevederilor Legii Nr. 39 din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, în special a articolului 17 alin. (6) și a articolului 22 alin. (1), solicit opinia Guvernului cu privire la soluțiile pentru depășirea acestei probleme și asigurarea unei bune organizări a eventualelor alegeri parlamentare anticipate”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților